Skip to content
Opinii & Analize

Florin Cîțu lansează o ofensivă pe două fronturi. Cum încearcă premierul să câștige șefia PNL și să rămână în fruntea guvernului

Facebook

Florin Cîțu începe să joace tot mai ofensiv atât în meciul cu USR-PLUS, cât și în confruntarea personală cu Ludovic Orban pentru șefia PNL. Strategia lui Cîțu este una de amânare, lansând totodată o puternică ofensivă cu miză dublă.

Premierul Florin Cîțu are în prezent două probleme majore pe cap pentru viitorul său politic: destrămarea coaliției de guvernare și competiția cu Ludovic Orban. Pentru Cîțu destrămarea coaliției după scandalul cu USR-PLUS a venit ca o lovitură de ciocan. Puțini se așteptau ca cei de la USR-PLUS să abandoneze barca puterii. Cîțu & Co au mizat pe faptul că USR-PLUS vrea cu orice preț să stea la guvernare și, prin urmare se va rezuma la încă un protest în contextul remanierii ministrului Justiției, Stelian Ion. Pentru Cîțu era deosebit de important să treacă PNDL-ul care asigura bani și influență politică pentru primarii PNL din teritoriu. Acestea s-ar fi întors drept voturi pentru el în congresul PNL. Blocarea discuțiilor de către USR-PLUS a umplut paharul pentru Cîțu. Totul s-a transformat însă rapid într-o adevărată furtună politică. Ieșirea USR-PLUS de la guvernare și spectrul moțiunii de cenzură atârnă greu acum pe umerii premierului. Doar că Florin Cîțu se bucură încă de sprijinul liberalilor din jurul său și, fapt important, are în continuare susținerea președintelui Iohannis. Prin urmare, în loc să dea înapoi, premierul a devenit tot mai ofensiv.

Dacă inițial a părut că stă pe gânduri în ceea ce privește acceptarea demisiilor USR-PLUS, Cîțu a decis într-un final să le accepte. Mai mult, premierul a decis să îi demită și pe secretarii de stat ai USR-PLUS care nu părăsiseră guvernul odată cu miniștri. Gestul reprezintă evident o mișcare ofensivă și o greșeală de calcul din partea USR-PLUS care nu a fost suficient de consecvent în decizia de a abandona guvernarea, luând mai degrabă o decizie cu jumătate de inimă. Cîțu a decis să apeleze și la Curtea Constituțională în cazul moțiunii de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR, considerând că aceasta a fost depusă nelegal.  Vă anunţ că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională pentru conflict juridic între Guvern şi Parlamentul României. Există dubii şi în modul la care au fost depuse aceste semnături”, declara ieri Florin Cîțu. Între timp, Curtea Constituțională a stabilit pentru 15 septembrie termenul până la care Guvernul și Parlamentul trebuie să transmită punctele de vedere. Data dezbaterii de către CCR a sesizării Guvernului încă nu a fost stabilită. În acest caz, premierul urmărește o strategie de amânare. Pentru Cîțu este deosebit de important să intre în congresul PNL din postura de premier. Lucrul acesta i-ar crește substanțial șansele de a fi ales la conducerea PNL. O moțiune de cenzură reușită l-ar aduce pe Cîțu în situația de a se prezenta la congres din postura de premier proaspăt demis. Prin urmare Cîțu vrea să amâne pe cât posibil căderea guvernului până după data congresului, tergiversând lucrurile și sesizând CCR pentru un așa-zis conflict juridic.

Cîțu se folosește de sesizarea CCR pentru a lansa și un atac la adresa lui Ludovic Orban. Astăzi premierul a anunțat că dacă CCR îi dă dreptate va cere demisia președinților Parlamentului, Ludovic Orban și Anca Dragu. Este dovada unui nou atac la adresa lui Orban și a USR-PLUS. În cazul în care așa vor sta lucrurile și Cîțu va câștiga șefia PNL, demiterea lui Orban ar reprezenta un gest fără precedent. Nici un fost președinte PNL nu a dispărut complet din viața publică în momentul în care a fost îndepărtat de la șefia formațiunii. Cîțu a decis să se axeze astfel pe o strategie de totul sau nimic, lansând o ofensivă combinată atât la adresa USR-PLUS, cât și al lui Ludovic Orban, despre care crede în mod corect că încearcă să se folosească de criza politică pentru a rămâne la conducerea PNL. Totodată, pentru Cîțu este important să rămână la conducerea guvernului până în data congresului PNL. Orice amânare a moțiunii este binevenită pentru Cîțu, crescându-i astfel șansele acestuia de a câștiga șefia partidului.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *