Skip to content
Politică

Florin Cîțu limpezește apele. De ce și-a retras semnătura de pe legea privind pensiile speciale

networkevents.ro

Deputatii PNL Buican Cristian, Stirbu Gigel-Sorinel si senatorii PNL Bulacu Romulus, Citu Florin-Vasile au depus la începutul anului un proiect de lege privind eliminarea pensiilor de serviciu. Proiectul de lege prevede și eliminarea pensiilor militare.

Așa cum ne-au informat surse politice, Florin Cîțu a făcut cerere pentru a-i fi retrasă semnătură de pe priectul legislativ.

PSNews a luat legătura cu senatorul liberal, pentru a afla care a fost motivația gestului său.

Eu mă retrag din susținerea acestui proiect atunci cînd vine vorba de tot ceea ce privește pensiile speciale ale militarilor – jandarmi, polițiști, toate categoriile care sunt asimilate acestui statut”, a declarat Florin Cîțu, în exclusivitate pentru PSNews.

Dar discuțiile în spațiul public trebuie continuate, pentru a stabili care este modelul cel mai bun de inițiativă legislativă.

Noi plecăm de la baza că în România tot ce înseamnă pensiile populației, în proporție covârșitoare, pleacă de la principiul contributivității”, a adăugat el.

Nu putem să avem pe unii mai speciali decât ceilalți.

Dar militarii trebuie excluși din această discuție, pentru că ei sunt cu adevărat un caz special.

Chiar și aici se pota face anumite discuții, așa că este nevoie în acest moment ca în societate să dezbatem despre această categorie de pensii”, a completat Cîțu.

Deja s-a ajuns la situația ca un miliard de euro de la bugetul Statului să fie alocat pensiilor de serviciu. Având în vedere discuțiile permenente despre lipsa de bani de la buget, nu se poate merge mai departe.

Trebuie să vedem dacă este un sistem sustenabil sau nu.

Dacă acum câțiva ani de zile doar militarii primeau pensii speciale, acum s-a ajuns ca diferite categorii profesionale să primească pensii de serviciu – cel mai recent, pensionarii de la Curtea de Conturi se pot bucura de așa ceva.

S-a ajuns ca angajații din foarte multe instituții de Stat să primească pensii speciale și trebuie să oprim asta”, apreciază senatorul liberal.

În România trebuie să aibă loc o dezbatere serioasă despre ce sistem de pensii vrem, mai ales că estimările nu sunt deloc optimiste.

Așa cum arată sistemul de pensii astăzi, cei născuți după 1968 nu o să poată să beneficieze de pensii.

Cu siguranță vor fi dezbateri în interiorul PNL, pentru că problema pensiilor speciale rămâne: a fost în programul de guvernare al liberalilor în 2016.

PNL va lupta pentru un sistem de pensii bazat pe contributivitate – de aici vrem să pornim și vom vedea ce putem să desenăm mai departe”, a spus, în concluzie, Florin Cîțu.

3 comentarii la “Florin Cîțu limpezește apele. De ce și-a retras semnătura de pe legea privind pensiile speciale

  1. Singurii care au dreptul la pensii de serviciu sunt militarii! Repet, de serviciu, nu speciale. Politicienii și ceilalți să primească după contributivitate. Oricum mulți dintre ei au și diferite afaceri ,,de succes,, militarii nu au dreptul de a face afaceri, ei servesc patria !

  2. Catu Florin are dreptate. „Dacă acum câțiva ani de zile doar militarii primeau pensii speciale, acum s-a ajuns ca diferite categorii profesionale să primească pensii de serviciu ” – magistrati, piloti, curte conturi etc. Nici la militari nu este ok actuala formula de calcul. Vechea lege 164 asigura un echilibru in sensul ca pensiile DE SERVICIU ale militarilor nu erau mai mari decat salariile activilor, asa cum au scos legea oprea si coarna. La militari nu se respecta principiu la functii egale, vechime egala si aceleasi conditii sunt diferente enorme intre pensii. Au ajuns subofiterii din politie cu pensi mai mari decat colonei din armata !!!!! INADMISIBIL asa ceva !!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *