Skip to content
Politică

Florin Cîțu nu mai poate ocupa funcția de premier al României. Explicațiile analistului Cristian Pîrvulescu

psnews.ro

Într-un interviu pentru PS News, analistul politic și politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că, potrivit deciziei Curții Constituționale 85 din 24 februarie 2020, Florin Cîțu nu mai poate fi propus pentru funcția de premier al României de către președintele Klaus Iohannis, astfel încât acesta nu îndeplinește unul dintre cele mai importante criterii stabilite de hotărârea 85: să fie susținut de o majoritate. De asemenea, potrivit hotărârii, politologul a explicat că președintele este cel care „trebuie să medieze situația astfel încât să se creeze o majoritate”.

„Lectura deciziei Curții Constituționale 85 din 24 februarie 2020, cea prin care i se cerea președintelui pe de-o parte în mod expres să propună un alt candidat la funcția de prim-ministru, pe Ludovic Orban și se trata o serie de conduite prezidențiale care fac ca în final președintele să aibă anumite obligații, în principal din această decizie care a fost votată de 7 dintre cei 9 membri.

Ideea era simplă: președintele are un drept de a nominaliza o persoană care să devină prim-ministru, dar această nominalizare trebuie să se facă respecând niște reguli. În principiu este vorba despre litera și spiritul Constituției, adică trebuie să aibă în vedere o persoană care să poată forma o majoritate, dar este evident că niciunul dintre partidele politice aflate în Parlament nu poate forma o majoritate. În aceste condiții, Florin Cîțu nu poate fi numit din nou premier pentru că Florin Cîțu nu poate forma o majoritate, dar nici altcineva și în aceste condiții.

Președintele spune că ar putea accepta și ideea alegerilor anticipate, dar am văzut , din sondajele de opinie aruncate astăzi pe piață care încearcă să convingă partidele politice că alegerile anticipate sunt în favoarea extremiștilor. Dincolo de sondajele de opinie, alegerile anticipate nu ar putea schimba în mod radical situația din Parlament, se schimbă puțin ierarhia, ar fi mai puternic PSD-ul. Cu toate acestea, tot ar trebuit format un guvern de coaliție, iar întrebarea mea este: de cele două mari partide, în fața crizei epidemiologice nu vor să formeze un guvern de mare coaliție și se mizează mai degrabă pe un guvern minoritar. 

Trebuie înțeles că un guvern minoritar nu va putea rezolva foarte multe probleme pentru că va trebui să negocieze cu cei din Parlamentul PLUS. Din punctul meu de vedere, domnul Cîțu nu poate fi nici prima, nici a doua oară, nici a treia oară propus Parlamentului în condițiile în care nu îndeplinește criteriile pe care hotărârea 85 le stabilește: să fie susținut de o majoritate. Asta  este ceea ce cere hotărârea: președintele trebuie să medieze situația astfel încât să creeze o majoritate”, spune Pîrvulescu.

De asemenea, politologul a vorbit și despre rolul președintelui Klaus Iohannis în cadrul consultărilor pentru desemnarea unui nou prim-ministru.

„Potrivit hotărârii: „președintele trebuie să depună eforturi în sensul desemnării unui candidat care să poată coagula o majoritate necesară investirii Guvernului și să aibă convingerea că persoana desemnată este în măsură să realizeze acest lucru. 

Deci președintele trebuie să depună eforturi în sensul desemnării unui candidat și să fie convins că acesta poate forma o majoritate, dar președintele nu poate în acest moment să facă acest lucru pentru câ partidele politice au avut grijă să anunțe prin declarații publice că nu vor să formeze această majoritate. Și aici au fost dispute anul trecut, pentru că 7 judecători au spus că declarțiile politice trebuie luate în considerare, câtă vreme celelalte două judecătoare au spus că declarațiile publice sunt declarații de conjunctură și nu trebuie luate în consideare. Declarațiile politice sunt considerate ca un fel de adevăruri, prin urmare, președintele le cere partidelor să reflecteze puțin, iar atunci când vor merge la Cotroceni să vină și cu o propunere”, a explicat Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *