Skip to content
Politică

Florin Cîțu pierde susținere în PNL. Surse: „Timpul de gândire dat de Iohannis a fost mai mult un timp de gândire pentru președintele PNL”

Inquam Photos / George Călin

Florin Cîțu pierde susținere în Partidul Național Liberal (PNL). Surse liberale au precizat pentru PS News că mai mulți lideri din echipa președintelui PNL i-au cerut acestuia să facă un pas în spate după ce negocierile cu USRPLUS au eșuat, iar moțiunea de cenzură a trecut marți în Parlament. Aceleași surse susțin că timpul de gândire dat marți seara partidelor de președintele Klaus Iohannis „a fost mai mult un timp de gândire pentru Florin Cîțu”.

Amintim că președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că va convoca partidele la consultări săptămâna viitoare, pentru a le da timp să găsească o soluție la criza politică.

Mulți sunt conștienți de gravitatea situației, chiar dacă poate nu o zic public. În acest moment nu ne permitem alegeri anticipate și Florin Cîțu știe foarte bine acest lucru. Situația este foarte gravă în spitale și avem nevoie de un Guvern cu puteri depline, iar timpul de gândire dat de Klaus Iohannis aseară a fost mai mult un timp de gândire pentru Florin Cîțu. Mulți îl sfătuiesc zilele acestea să facă un pas în spate, chiar i-au dat variante. Poate lua președinția Senatului, a Camerei Deputaților, mai are și alte variante”, au precizat surse liberale pentru PS News.

41 de liberali cer nominalizarea lui Ludovic Orban ca premier

41 de parlamentari susţinători ai fostului preşedinte Ludovic Orban au transmis, marţi, o scrisoare deschisă în care se precizează că acesta este cea mai potrivită persoană să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare, fiind ”reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru”.

În scrisoare se precizează că ”România se află într-o criză politică şi guvernamentală de mai bine de o lună de zile, declanşată în mod iresponsabil şi unilateral de prim-ministru şi soldată astăzi cu demiterea Guvernului de către Parlament”.

„Nu există o explicaţie raţională asupra motivului pentru care România a ajuns în această situaţie critică şi nici în privinţa planului de soluţionare a crizei politice. Ne delimităm public faţă de cei care se fac răspunzători pentru actualul context politic şi social, care nu poate continua, ţinând cont de aşteptările societăţii româneşti”, spun semnatarii scrisorii.

Parlamentarii PNL afirmă că ”România este în faţa unui dezastru umanitar determinat de impactul fără precedent al pandemiei COVID-19 şi de incapacitatea Guvernului astăzi demis de a lua din timp măsurile necesare pentru a diminua răspândirea virusului”.

„Este previzibil faptul că situaţia sanitară se va agrava semnificativ în perioada imediat următoare, cu preţul pierderii vieţii tot mai multor persoane. Totodată, crizei sanitare i se suprapune o evoluţie economică extrem de dificilă, determinată de creşterea preţurilor la energie în perioada sezonului rece şi de erodarea puterii de cumpărare. Prioritatea absolută a acestui moment este una clară şi lipsită de echivoc: soluţionarea în cel mai scurt timp posibil a crizei politice şi învestirea unui nou Guvern cu puteri depline, capabil să intre în funcţiune imediat şi să facă faţă conjuncturii extreme în care se află România! Imperativul social actual se află în contradicţie flagrantă cu orice tentativă de tergiversare în identificarea unor noi soluţii de guvernare”, spun ei.

În scrisoare se menţionează că ”orice actor politic sau instituţional care acţionează pentru perpetuarea incertitudinii politice şi a provizoratului demonstrează o iresponsabilitate criminală faţă de toţi cetăţenii României.”

Susţinem refacerea coaliţiei de guvernare în jurul PNL, alături de USR-PLUS, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, ca fiind singura formulă politică în acord cu votul exprimat de cetăţeni în urmă cu un an de zile. Respingem orice fel de înţelegere sau colaborare de natură a învesti un nou Guvern cu sprijinul PSD. Considerăm că cea mai potrivită persoană, capabilă să negocieze refacerea coaliţiei de guvernare şi să conducă Guvernul în calitate de prim-ministru este Ludovic Orban”, spun aleşii PNL.

Aceştia mai arată că Orban ”are calităţile necesare pentru a fi desemnat ca prim-ministru, susţinut de Partidul Naţional Liberal, pentru a îndeplini această responsabilitate cu eficienţă, coerenţă şi echilibru imediat ce va primi votul de încredere al Parlamentului”.

Ludovic Orban este reprezentantul PNL care se bucură de cea mai mare autoritate publică, de cea mai vastă experienţă politică şi guvernamentală, dovedite în calitate de prim-ministru în cea mai grea perioadă cu care s-a confruntat România chiar de la debutul pandemiei. Situaţia de criză în care se găseşte România nu lasă loc de experimente politice. Facem apel la maturitate politică şi înţelepciune din partea tuturor actorilor politici şi parlamentarilor Partidului Naţional Liberal, precum şi din partea celorlalte formaţiuni politice parlamentare care şi-au exprimat dorinţa de a continua guvernarea alături de PNL, prin susţinerea lui Ludovic Orban ca prim-ministru”, mai spun parlamentarii semnatari ai scrisorii.

Amintim că moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută și de USR și AUR a fost adoptată marți. Guvernul condus de Florin Cîțu a fost astfel demis, după mai puțin de 11 luni de la învestire, mai exact după 278 de zile, și la o lună de la retragerea USR-PLUS de la guvernare. Scorul din Parlament pentru înlăturarea Cabinetului Cîțu este unul istoric, fiind cel mai mare număr de voturi – 281 – înregistrat la o moțiune de cenzură în România post-decembristă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *