Skip to content
Politică

Florin Cîțu, reacție la datele prezentate de INS: „Eu vă spun că datele sunt parţiale şi estimările mele arată o creştere spre 6%, în 2021”

Inquam Photos / Octav Ganea

Liderul PNL, Florin Cîţu, a declarat, marţi, la Parlament, despre cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică, privind creşterea economică din 2021, care a încetinit în ultimul trimestru, că sunt ”parţiale şi estimările lui arată o creştere spre 6%, în 2021”.

„Creşterea economică este mai mare decât cea bugetată. Bugetată a fost o creştere reală de 4,6%, iar acum avem o creştere de 5,6% pentru 2021. Eu vă spun că sunt date parţiale şi estimările mele arată o creştere spre 6%, în 2021, chiar dacă rămâne la 5,6%, oricum este un punct procentual peste ce am avut în buget, deci veniturile la buget sunt mai mari, oricum, faţă de anul trecut. Guvernul pe care îl conduceam nu mai era… şi atunci nu mai puteam lua măsuri de redresare, dar, ca să nu continue această scădere, sunt măsuri pe care le-am propus ca economist, dacă cineva vrea să le ia în calcul. Dacă nu, bineînţeles, creşterea dobânzilor, inflaţie, conflicte etc, toate vor putea duce la o criză majoră. Dacă vrem să le evităm, am pus pe masă cele trei soluţii”, a arătat el.

Președintele PNL a arătat că este important ca, în contextul reducerii TVA-ului şi a contribuţiilor, deficitul să rămână la 5,84 sau chiar mai mic, altfel ”semnalul este greşit pentru pieţe şi vedem deja că dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creştere”.

Despre faptul că reducerea TVA s-ar putea resimţi doar la comercianţi şi mai puţin în buzunarul consumatorilor, Florin Cîţu a arătat că, dacă este ceva targetat, într-un anumit sector, este mai complicat să vedem în buzunarul consumatorilor. ”Ne ducem în 2008 şi 2016, în 2010 a fost creşterea şi s-a văzut imediat în inflaţie, în 2016, scăderea de la 24 la 20% s-a văzut în reducerea inflaţiei”.

„Atunci când vorbim de TVA general se vede imediat, când vorbim de TVA doar în anumite sectoare, e mai complicat să se vadă. De aceea, noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii”, a mai spus el.

Produsul Intern Brut al României în trimestrul IV 2021 a fost, în termeni reali, mai mic cu 0,5% comparativ cu trimestrul III 2021, iar în 2021, economia ţării a crescut cu 5,6%, faţă de 2020, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *