Skip to content
Politică

Florin Cîțu s-a molipsit de „sindromul Ponta”: Cum l-a contrazis senatorul Cîțu pe premierul Cîțu pe tema educației sexuale în școli

Colaj PS News (foto Inquam Photos / Octav Ganea)

Senatul României a respins marți cererea președintelui Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma „educație sexuală” cu „educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede de asemenea necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină. Ulterior, premierul Florin Cîțu a declarat la TVR că este “foarte supărat” după votul de ieri din Senat privind educația sexuală, declarând că ar fi votat altfel decât colegii săi liberali. Cu toate acestea, lista cu votul înregistrat la Senat arată că inclusiv el a votat pentru respingerea cererii de reexaminare a președintelui Iohannis care ceruse reintroducerea orelor de educație sexuală.

„Sunt foarte supărat, lucrurile trebuie să meargă înainte. Românii merită din partea noastră transparență și le vom da acest lucru. La ce s-a întâmplat astăzi în Senat, soluția a venit imediat. Am vorbit cu ministrul Educației, vom avea această lege în curriculă. Este prerogativa ministerului să facă curricula pentru anul viitor și va introduce această oră”, a mai spus Cîțu.

„Aș fi votat altfel”, a adăugat el.

Premierul a spus că educația sexuală va fi introdusă în școală într-un curs de „educație pentru viață”, începând de anul viitor, și că părinții care nu sunt de acord își vor putea retrage copiii, la fel cum se întâmplă în cazul orelor de religie.

Sindromul Ponta

Remarca premierului Cîțu seamănă izbitor cu cea făcută de Victor Ponta în 2013. Atunci în contextul dezbaterilor privind proiectul Roșia Montană, premierul de la acea vreme, Victor Ponta a spus că: Ca deputat, o sa votez împotriva Legii Roșia Montană, dar pe de alta parte, ca prim ministru, nu am dreptul. Pe 11 iulie 2013, cu ocazia prezentării unui plan național de investiții, Ponta a afirmat ca vrea sa se avanseze in deblocarea proiectului Roșia Montană. Bipolarismul lui Florin Cîțu nu este așadar singular.

Amintim că în total au fost 105 voturi pentru respingere, un vot împotrivă, al senatoarei Alina Gorghiu și 24 de abțineri, ale celor din USR PLUS. Senatorii PNL, PSD și AUR au votat pentru respingerea solicitării președintelui, care susținea în cererea de reexaminare că în forma actuală, legea a eliminat componenta de educaţie pentru sănătate sexuală.

PSD, PNL și AUR au contestat introducerea orelor de educație sexuală și au susținut varianta legii în care cursurile sunt denumite „educație sanitară”, iar participarea copiilor la ore, condiționată de acordul scris al părintelui.

La dezbaterile de săptămâna trecută, senatori de la PSD și AUR au susținut că legea are un „interes ideologic” și că „sunt chestiuni absolut abominabile, lucruri care nu sunt potrivite pentru copilași”. Predarea educației sexuale este puternic contestată de grupurile conservatoare din Parlament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *