Skip to content
Opinii & Analize

Florin Cîțu sfidează Constituția doar pentru a puncta în lupta internă din PNL

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți seară, că vrea să facă reforme prin Ordonanțe de Urgență, pentru că proiectele legislative propuse de Guvern nu sunt adoptate de Parlament. Dacă premierul ar fi citit Constituția, ar fi aflat că există separarea puterilor în stat, iar Guvernul nu este putere legislativă. După logica lui Florin Cîțu, România ar trebui să renunțe la Parlament și să trăim într-o dictatură impusă de Guvern și Președinte.

Doar Parlamentul României reprezintă voința poporului, nu Guvernul, nu Președintele. Articolul 61 din Constituție este foarte clar în acest sens, oferindu-i doar Parlamentului puterea legislativă. Nu degeaba există o separare a puterilor în stat.

Prin urmare, Guvernul trebuie să aștepte deciziile Parlamentului. Florin Cîțu spune că „mai multe legi au trecut de Guvern”, ceea ce este complet greșit și arată că iarăși nu cunoaște rolul unui Guvern în stat. Legile nu „trec” de Guvern, pentru că Guvernul nu are putere legislativă. Guvernul poate doar să prezinte un proiect de lege sau să prezinte un raport pentru un proiect de lege.

Premierul s-a grăbit să spună că vrea să facă reforme prin Ordonanță de Urgență: „De-acum încolo va trebui să facem reformă prin ordonanţe. Am vrut să o facem prin Parlament, dar nu voi aștepta după Parlament să se hotărască.”

Din fericire pentru democrație, Ordonanțele de Urgență pot fi respinse de Parlament și nu se aplică nicio modificare legislativă. Totodată, este și o amenințare pentru democrație, deoarece puterea legislativă nu poate fi exercitată de Guvern prin Ordonanțe de Urgență. Modificarea legilor prin OUG este contrară multor principii și ar trebui folosită doar în situații de urgență, așa cum e firesc. Reformele pe care le vrea premierul Cîțu sau oricare alt membru al Guvernului trebuie supuse dezbaterii publice, trebuie depuse în Parlament pentru a fi verificate de parlamentari, se pot depune amendamente și multe alte etape fundamentale pentru un stat de drept. Una dintre marile probleme ale democrației din România e faptul că proiectele de lege vin cel mai des de la Guvern, nu de la Parlament.

Cu toate că se consideră „european”, Florin Cîțu demonstrează că a învățat guvernare de la Emil Boc, care modifica legislația prin Ordonanțe. În urmă cu mai bine de zece ani, Emil Boc și Traian Băsescu aveau pretenția ca Parlamentul să-i asculte pe ei, nu invers, lucru care a generat numeroase conflicte între Parlament și Administrația Prezidențială.

Premierul Florin Cîțu a făcut aceste declarații pentru a-l ataca pe Ludovic Orban. Lupta din interiorul PNL a fost transferată la nivel de instituții ale statului, ceea ce arată imaturitatea politică a premierului. Reformele pe care le vrea Guvernul trebuie dezbătute, nu aprobate noaptea prin ordonanțe, așa cum făcea echipa lui Liviu Dragnea. Dacă în cei 5 ani de experiență politică nu a înțeles acest lucru, atunci va fi aspru criticat atât de colegii săi parlamentari, cât și de societatea civilă care își dorește transparență. În cazul în care lupta internă din PNL va exploda la nivel de instituții, am putea asista la un Guvern blocat, deoarece activitatea acestei instituții depinde de legile pe care le adoptă Parlamentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *