Skip to content
Economie Societate

Florin Cîțu spune că rezervele sunt la un nivel adecvat pentru a contracara orice presiuni asupra finanțării

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu a declarat miercuri că România are o rezervă suficientă pentru a face față oricăror presiuni asupra finanțării sau a cursului de schimb și a promis că în scurt timp va liniști piețele cu măsuri destinate reducerii deficitului bugetar, transmite Bloomberg. „Avem o rezervă de mărime adecvată. Dacă va fi nevoie vom interveni pe piață și o vom utiliza„, a spus Florin Cîțu într-un interviu acordat Bloomberg la Bruxelles, fără a preciza însă care este suma de bani disponibilă, scrie profit.ro.

Banca Națională a României (BNR) a intervenit pe piețele valutare pentru a susține cursul de schimb al leului după ce îngrijorările cu privire la efectele creșterii cheltuielilor guvernamentale asupra inflației și bugetului au dus leul la un minim istoric luna trecută. La rândul său, Comisia Europeană estimează că România va înregistra cel mai mare deficit bugetar din UE atât în acest an cât și anul viitor. Florin Cîțu a spus că Guvernul de la București intenționează să anunțe în următoarele două săptămâni o serie de reduceri de cheltuieli destinate să diminueze deficitul bugetar până la aproximativ 3% din PIB în 2020.

" "
" "

Cîțu a refuzat să ofere alte detalii precizând însă că Guvernul nu vrea „să apese prea tare pe pedala de frână”, în contextul înrăutățirii perspectivelor economice mondiale. Întrebat de ce Guvernul nu anulează pur și simplu măsura care vizează o creștere a pensiilor cu 40%, Cîțu a precizat că „anul viitor este un an electoral, vor fi două tipuri de alegeri” dar a insistat asupra faptului că politica fiscală va înceta să mai fie o sursă de volatilitate pe piață. Ministrul de Finanțe a mai spus că România va emite obligațiuni pe piețele internaționale „în prima parte a anului următor” având în vedre faptul că cererea de pe piața locală este una puternică. „Nu văd presiuni prea mari asupra finanțării„, a spus Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *