Skip to content
Politică

„Florin Cîțu strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul”. Cine ar putea să îi ia locul la șefia Senatului

Inquam Photos / George Călin

Criticile dure lansate în ultima perioadă de fostul lider al Partidului Național Liberal (PNL), actualul președinte al Senatului, Florin Cîțu, la adresa măsurilor lansate de Guvern, nu rămân fără reacții în interiorul formațiunii politice. Surse liberale au dezvăluit pentru PS News că mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu „strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul”. Potrivit surselor citate, una dintre temerile fostului lider PNL ar putea fi pierderea poziției de lider al Senatului, motiv pentru care lansează critici acide la adresa măsurilor din coaliție, în special la adresa partenerului de guvernare al liberalilor, PSD.

„E adevărat, strică de multe ori liniștea în coaliție cu reacții care nu își iau rostul. Efectiv nu înțelegem. Florin Cîțu a fost liderul unei coaliții, el trebuie să știe cel mai bine cum merg lucrurile într-o coaliție și tocmai de aici și mirarea noastră când vine și ne pune în niște situații complicate. Probabil ar putea fi în cazul lui și frica că ar putea fi schimbat din funcție, dar deocamdată nu se pune problema, asta a zis-o și premierul și au zis-o toți”, au precizat sursele citate.

Aceleași surse susțin că locul lui Florin Cîțu la șefia Senatului ar putea fi vacantat abia în primăvara anului viitor, când PSD va da varianta de premier în persoana lui Marcel Ciolacu. Astfel, cel care are mari șanse să îi ia locul lui Florin Cîțu în fruntea Senatului este chiar actualul premier Nicolae Ciucă, cel care va rămâne fără funcție în momentul în care PSD va prelua conducerea Palatului Victoria.

„Cel mai probabil atunci se va produce o schimbare la Senat, până atunci nu se va întâmpla nimic. Nu e nimeni nebun să intre într-un război pentru poziția lui Cîțu ca mai apoi, în primăvara lui 2023 să facă un pas în spate pentru a-i ceda locul lui Ciucă”, au precizat surse liberale pentru PS News.

„Trebuie să fim foarte atenţi la declaraţiile PSD. Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste”

Amintim că preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a reiterat miercuri că în protocolul coaliţiei şi în programul de guvernare nu este prevăzută modificarea Codului fiscal şi a apreciat că propunerea PSD în acest sens nu reprezintă „un motiv” de rupere a coaliţiei, criticând însă ultimele declaraţii ale liderului social-democraţilor, Marcel Ciolacu, despre care spune că are „acelaşi discurs” ca Liviu Dragnea. „Coaliţia are un program de guvernare în care nu scrie nimic despre Codul fiscal. Am fost acolo. Nici în protocol, nici în programul de guvernare nu scrie nimic de Codul fiscal. Deci, nu este un motiv să rupi coaliţia.

„Trebuie să fim foarte atenţi la declaraţiile PSD. Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă în 1990 să scăpăm de cozi, de penurie, care veneau din cauza unor plafoane la preţuri, ca să plafonăm azi preţuri. Asta este o prostie. Şi marja de profit, propusă tot de PSD, e o altă prostie. România are nevoie de capital. Cum să vii să condiţionezi profitul printr-o decizie a Guvernului, când tu vrei să ataci capitalul? (…) Polonia a redus TVA sau accizele, dar nu a redus preţul.

Preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă. În Ungaria a creat cozi la benzinării. Asta vrem, să aruncăm totul în aer când vine sezonul estival, să stea oamenii la coadă să îşi cumpere benzină? Nicio companie nu mai vine să aducă benzină în România dacă noi plafonăm preţul. Astăzi, în UE, România are unul dintre preţurile cele mai mici la combustibil. Doar Bulgaria îl are mai mic decât noi. E mai mic în România decât în Ungaria, unde preţul este plafonat”, a afirmat Cîţu la Senat, întrebat dacă se va rupe coaliţia de guvernare.

Criticile lui Cîțu stârnesc reacții acide în PSD

De cealalată parte, într-o postare pe pagina oficială de Facebook, deputatul Daniel Suciu, vicepreședintele Camerei Deputaților, le cere liberalilor să intervină în urma criticilor lansate în spațiul public de Florin Cîțu, fost președinte al PNL,

„Dragi colegi liberali, mulți de bună credință…nu vreți să discutați cu un domn, electron liber, care de atâtea luni doar bagă bățul prin gard, mereu ofuscat, mereu nemulțumit, mereu atoateștiutor? Din moment ce chiar voi i-ați curmat visele de mărire, convinși că drumul alături de el este înfundat și l-ați schimbat din președinte, sper că nu ne cereți nouă să îi mai tolerăm ieșirile deloc principiale și pline de egoism adolescentin. Să ne aducem aminte de miliardele date pe vaccinuri pentru 3 Românii, de 200 miliarde împrumutate, de liberalizarea prețului la energie și atât de multe altele?”, scrie Daniel Suciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *