Skip to content
Politică

Florin Cîțu trece la amenințări, dar nu poate bloca moțiunea de cenzură. PSD poate da lovitura decisivă guvernului PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Florin Cîțu depune tot efortul pentru a-și salva guvernarea, fiind conștient că fără aceasta nu mai are nicio șansă la alegerile interne din PNL. Războiul pentru guvernare este al echipei Florin Cîțu împotriva tuturor celorlalți. Singura salvare a echipei Florin Cîțu este o colaborare cu PSD, partid care până acum i-a ajutat să amâne moțiunea în Parlament, deși Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, a decis să meargă mai departe cu moțiunea și să o programeze pentru joi, 9 septembrie, când va fi citită în plenul reunit.

Pentru ca moțiunea să aibă succes în plen, trebuie să se prezinte PSD, USRPLUS și AUR. PNL și UDMR vor boicota ședința, cel mai probabil, așa cum au făcut și cu alte ocazii. Dacă PSD, USRPLUS și AUR au intenția să dărâme acest guvern, nimic nu-i poate opri în plen.

Până în acest moment, PSD a anunțat de mai multe ori că va vota moțiunea de cenzură dacă va ajunge în plen. Totuși, există mai multe scandaluri și PSD ar putea spune din nou că nu vrea să „arbitreze” acest scandal, așa cum a spus și la ședința Birourilor Permanente Reunite (BPR) din Parlament. Dacă PSD va boicota ședința în care va fi citită, atunci mandatul lui Florin Cîțu va fi salvat până la Congresul PNL, care va avea loc pe 25 septembrie.

Ludovic Orban, amenințat de colegii săi din PNL

Ludovic Orban a devenit ținta atacurilor lui Florin Cîțu, după ce a programat moțiunea de cenzură pentru joi. Decizia președintelui Camerei Deputaților se bazează pe o hotărâre a Curții Constituționale, din anul 2010, care obliga Parlamentul să prezinte moțiunea de cenzură, în ședința Birourilor Permanente Reunite, în termen de 5 zile de la data depunerii acesteia, arată documentul semnat de Ludovic Orban și Anca Dragu, președintele Senatului. Judecătorii constituțional avertizau că moțiunea nu poate fi blocată în Parlament.

Alina Gorghiu, vicepreședintele Senatului, a fost printre primii lideri PNL care l-au criticat pe Ludovic Orban: „Uneori, cei care doresc răul PNL nu sunt doar în exteriorul partidului, ci și în interior. Și fac cot la cot eforturi comune cu alianța AUR+USR PLUS, ca să pice guvernul condus de PNL. (…) Iar 25 septembrie va fi momentul adevărului. Și pentru cei care apără guvernul, dar mai ales pentru cei care vor să scoată PNL de la guvernare”, a scris aceasta pe Facebook. Chiar dacă nu-l menționează pe Ludovic Orban, este lesne de înțeles că îl atacă chiar pe președintele PNL. Mesajul Alinei Gorghiu a atras foarte multe comentarii pline critici la adresa premierului și a echipei din jurul său.

Nici premierul Florin Cîțu nu a rămas indiferent la moțiunea de cenzură, care îi poate încheia cariera politică chiar joi. Acesta a anunțat că vor fi sancțiuni în interiorul PNL dacă vreun parlamentar „va face demersuri” împotriva partidului.

Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern și a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se va supune sancțiunilor statutare”, a precizat premierul, miercuri. Premierul a anunțat deja că parlamentarii PNL vor fi anunțați să nu participe la plenul reunit.

PSD, singura speranță a premierului

Realitatea politică îl contrazice pe Florin Cîțu și nu le poate face nimic parlamentarii PNL care ar dori să voteze moțiunea de cenzură sau să fie prezenți în plenul reunit, pentru că oricum nu are majoritate parlamentară și dacă mai pierde și oameni din partid, atunci ar putea risca să fie el cel exclus din partid. E clar că PNL nu poate merge înainte cu acest război pe care îl promovează premierul. Cîțu rămâne legat la mâini în fața parlamentarilor PNL, la fel cum fiecare liberal știe că odată ce moțiunea va trece atunci Florin Cîțu va pierde Congresul.

Dacă vreun parlamentar PNL ar fi exclus din partid, așa cum insinuează Florin Cîțu, atunci aceștia se vor duce ori la PSD, ori la USRPLUS. Și apoi vor pleca și primarii, președinții de Consilii Județene, consilierii și filiale întregi. Nu poate să dea pe toată lumea afară și nici atât nu-l poate da afară pe președintele partidului, Ludovic Orban. Pentru că joi, la citirea moțiunii de cenzură, Ludovic Orban e nevoit să participe, îl obligă Constituția.

Ludovic Orban l-a contrazis pe Florin Cîțu și a precizat că nimeni nu poate amenința parlamentarii, iar prezența în plenul reunit este obligatorie: „Nimeni nu are voie să ameninţe parlamentarii PNL. Noi de-a lungul timpului – şi asta voi propune ca să nu existe niciun dubiu -, voi propune să participăm, dar să nu votăm. În ceea ce priveşte prezenţa la plen, ea nu este facultativă şi e obligatorie. Trebuie avut în vedere şi faptul că se derulează o procedură constituţională pe care s-a pronunţat CCR, pe care, dacă nu eşti prezent, poţi împiedica procedurile pentru moţiunea de cenzură”.

Echipa lui Florin Cîțu va face orice pentru a obține victoria la Congres, dar fără ajutorul PSD nu are nicio șansă să reziste până atunci la guvern. PSD va arăta joi dacă vrea să dărâme complet guvernul condus de Florin Cîțu sau are alte interese politice.

Alegerile interne din PNL riscă să devină un război public dacă Florin Cîțu va fi demis prin moțiune de cenzură. Echipa lui Florin Cîțu va cere măsuri împotriva lui Ludovic Orban, pentru că eliminarea acestuia va fi singura șansă ca premierul să mai câștige alegerile interne din partid. Totuși, eliminarea președintelui partidului înainte de Congres ar fi un eveniment unic în istoria politicii românești. Mult mai probabilă este schimbarea lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților și înlocuirea lui cu Robert Sighiartău, Lucian Bode sau Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *