Skip to content
Politică

Florin Iordache va conduce Consiliul Legislativ. Mandatul e pe viaţă. Fostul şef a stat în funcţie 17 ani

Inquam / Octav Ganea
" "

UPDATE. Controversatul deputat PSD și fostul ministru al Justiției – Florin Iordache va fi noul șef al Consiliului Legislativ, după votul din Parlament. Acesta a obținut 185 de voturi, față de doar 41 de voturi obținute de contracandidatul său, Augustin Zegrean.

Potrivit legii de funcționare a Consiliului Legislativ, mandatul președintelui este pe viață. Acesta nu poate fi înlocuit sau demis din funcție. Potrivit declarației de avere a fostului președinte, Dragoș Iliescu, care a demisionat în urmă cu câteva zile, șeful Consiliului Legislativ este remunerat cu un salariu de 12.000 de lei pe lună.

" "
" "

Totodată, parlamentarii l-au votat pe senatorul USR, George Dircă, președinte al Secției de evidență oficială a legislației și documentare, din cadrul Consiliului Legislativ.

_________________________________________________________________________

Surse din interiorul PSD au declarat că partidul i-a oferit lui Iordache șefia CL ca premiu de consolare după ce acesta nu a mai fost pus pe lista PSD la Camera Deputaților.

Candidatura lui Iordache pentru un nou post de deputat a fost blocată de organizația PSD Olt din care face parte. De precizat este că secretarul general al PSD, Paul Stănescu, nu a dorit să-l susțină. De altfel conducerea PSD dorește să-l retragă pe acesta din prim planul politicii și i-ar fi oferit posibilitatea de a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ.

Instituția pe care ar urma să o conducă Florin Iordache – Consiliul Legislativ, care ca atribuții vizarea proiectelor de lege depuse în Parlament înainte ca acestea să intre în dezbaterea parlamentarilor.

De precizat este că șefii instituției nu au un mandat limitat, mai exact ei pot rămâne în funcție cât doresc pentru că în lege nu este prevăzută nici o procedură prin care să poată fi revocaţi.

Parlamentul trebuie să numească un nou președinte al Consiliul Legislativ după Dragoş Iliescu, fostul preşedinte al instituţiei, în vârstă de 77 de ani s-a pensionat în vara aceasta.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au prelungit de două ori până acum termenul pentru depunerea candidaturii pentru funcţia preşedinte al Consiliului Legislativ pentru că nu a fost depusă nicio candidatură.

Plenul reunit al Parlamentului este programat pentru marţi la ora 16.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *