Florin Jianu, noul vicepreședinte PSD, se visează premier: acuzat de încălcarea legii

Florin Jianu, sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu i-a trădat pe membrii PSD la Congres și lasă partidul pe mâinile unor oameni care vin din exterior, fără să fi lucrat vreo zi la campaniile electorale. Florin Jianu a fost instalat de Marcel Ciolacu direct pe funcția de vicepreședinte pentru IMM-uri și mediul de afaceri. Jianu a anunțat vineri că s-a alăturat PSD-ului, iar sâmbătă a fost deja votat pentru funcția de vicepreședinte.

Marcel Ciolacu i-a trădat pe toți membrii PSD care au lucrat la campaniile electorale, care au rămas fideli și au ajutat partidul. Ciolacu demonstrează că în PSD nu există meritocrație și funcțiile importante le primesc prietenii președintelui partidului.

Cine este Florin Jianu

Florin Jianu este de peste 10 ani apropiat de PSD, însă a avut eticheta de tehnocrat și specialist în domeniul IMM-urilor. Această teorie că Jianu ar fi un specialist al dezvoltării IMM-urilor este un mister, deoarece este licențiat în matematică și apoi făcut un master în management la SNSPA, care ar fi trebuit să fie școală de științe politice. Jianu s-a implicat în mediul de afaceri, dar fără niciun succes, nu a înființat nicio companie importantă sau care să fi jucat vreun rol important în mediul de afaceri

Florin Jianu s-a agățat de ONG-uri și centre de consultanță pentru a-și construi imaginea de specialist în IMM-uri. Marele expert în IMM-uri este, în prezent, acționar la Entrepreneurship Research Unit SRL, o firmă cu o cifră de afaceri de 100 de mii de lei și un profit de doar două mii de lei.

Jianu a mai lucrat la Centrul de Consultanță și Management al Proiectelor Europroject, la ONG-ul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, la Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România, la Centrul Economic și Social din România, la European Union of Young Entreprenuers. Multe ONG-uri și puține firme.

Jianu, ministrul lui Ponta și Grindeanu

Primul contact al lui Jianu cu lumea politică a avut loc pe vremea lui Victor Ponta. Fostul premier și președinte PSD i-a oferit lui Jianu funcția de ministru delegat pentru IMM-uri, Afaceri și Turism. Jianu era considerat tehnocrat, deși în CV-ul său nu are vreo mare realizare. A rezistat în funcție doar câteva luni, din martie până în decembrie 2014.

Florin Jianu a rămas aproape de PSD și pe vremea lui Dragnea, iar în ianuarie 2017 a devenit ministru cu mandat complet pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, în guvernul Grindeanu. De data aceasta a rezistat în funcție doar 28 de zile și și-a dat demisia după OUG13 și protestele din acea perioadă.

„E un război pe care nu îl împărtășesc și pe care îl vreau cât mai repede oprit! Sunt oameni pe care îi apreciez în prezenta guvernare și care nu meritau nici ei ce s-a întâmplat acum două seri. Sunt oameni pe care îi apreciez în PSD și in a căror bună credință și putere de lupta, îmi pun în continuare speranța de a restaura ce poate și trebuie a fi restaurat: Competenta și cinstea”, spunea Jianu după demisia din Guvern, în 2017.

Acuzații la adresa noului vicepreședinte PSD

Înainte să devină vicepreședinte PSD, Florin Jianu a fost președintele Consiliului de Administrație (CA) al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, o instituție financiară nebancară aflată sub supravegherea prudențială a BNR. Practic, Jianu controla finanțările pentru IMM-uri, prin programele puse la dispoziție de Guvern.

Un raport de integritate, intrat în posesia PS News, arată cum Florin Jianu a fost numit, fără să respecte legea, președinte al Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii S.A. (FNGCIMM SA IFN).

Legea 93/2009, la art. 20, stipulează că persoanele din conducerea „instituțiilor financiare nebancare trebuie să aibă reputație și experiență adecvate”. Noțiunea de „experiență adecvată” este definită chiar de Banca Națională a României, în Regulamentul BNR:

„cerința privind experiența conducătorilor se consideră adecvată dacă persoanele desemnate în calitate de conducători dispun de experiență practică de minimum 1 an într-o funcție de conducere deținută în cadrul unei instituții de credit sau al unei instituții financiare (…) precum și de experiență practică de minimum 2 ani în domeniul creditării”.

În momentul în care a fost numit președinte în CA la FNGCIMM, Jianu a declarat că îndeplinea toate obligațiile legale, deși din CV-ul său nu reiese că ar avea această experiență obligatorie și cerută de lege. Prin urmare, ar putea fi acuzat și de fals în declarații, potrivit raportului de integritate.

Salariații din instituție l-au mai acuzat pe Jianu și de comportament abuziv și neadecvat. Pentru funcția de președinte CA la FNGCIMM, Jianu primea 131.086 de lei anual, iar pentru funcția de manager de proiect la CNIPMMR primea anual 249.351 de lei. Jianu câștiga anual mult mai mult decât orice om de afaceri cu un IMM.

Jianu se visează premier

Florin Jianu nu a participat la nicio campanie electorală sau la vreo activitate politică a PSD-ului. În timp ce membrii care lucrează de ani de zile pentru a ajuta partidul rămân simpli membri, Marcel Ciolacu lasă partidul pe mâinile unor oameni din exterior. Florin Jianu, Victoria Stoiciu și Elisabeta Lipă au fost aduși de actualul președinte PSD în detrimentul membrilor activi din partid.

Strategia și speranța lui Ciolacu este aceea că Jianu va convinge mediul de afaceri din România să-l ajute pe actualul președinte PSD la alegerile prezidențiale din acest an. Ciolacu își dorește cel mai mult sponsorizările oamenilor de afaceri, pentru că fără un buget suficient niciun candidat nu poate spera la victorie.

Dacă Ciolacu se visează președintele României, Florin Jianu se visează premier. Jurnaliștii Digi l-au întrebat ce ar face dacă ar fi ministru al economiei, însă Jianu i-a corectat și a subliniat:

„Vă spun ce aș face ca premier”.

Marele plan al lui Jianu este acela de a merge în CSAT ca să declare domeniul IMM de „importanță strategică”. O astfel de idee pare scoasă din laboratoarele SRI, care au pasiunea pentru importanțe strategice și securitate. De altfel, dacă Jianu consideră că CSAT are treabă cu mediul de afaceri, atunci demonstrează că nu a înțeles nimic nici despre CSAT, nici despre mediul de afaceri unde se consideră expert.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: