Skip to content
Politică

Florin Roman: Am atacat la CCR legea prin care PSD vinde România la bucată

Inquam Photos / George Călin

Grupul deputaţilor PNL a atacat la CCR legea iniţiată de PSD prin care se interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţi comerciale şi companii naţionale, la care statul este acţionar, a anunţat liderul grupului, Florin Roman.

„Legea nu interzice însă valorificarea activelor performante la o societate de către lichidatori, dovada că iniţiatorii legii îşi propun doar vânzarea acelor active performante, cum este cazul societăţii Horticola Bucureşti, unde există conflict de interese între un iniţiator şi lichidator”, a afirmat Florin Roman.

Potrivit acestuia, reglementarea adoptată miercuri de Camera Deputaţilor constituie „doar o manipulare naţionalistă pesedistă”.

„În forma scrisă, legea nu va fi aplicabilă pe motiv că PSD a uitat să abroge prevederile legale în vigoare care permit Guvernului României să realizeze privatizări, dacă este necesar, inclusiv prin metoda vânzării de participaţii la societăţi sau companii ale statului. OUG nr.88/1997, Legea 137/2002 şi OUG 57/2019 stabilesc în mod expres dreptul Guvernului de a aplica procedura privatizării dacă este în interesul statului român. În raport cu aceste prevederi, legea pesedistă tace. Prin urmare ce aplicăm? O interdicţie generală fără obiect sau reglementări concrete care dau dreptul Guvernului de a face privatizări?!”, a explicat Roman.

El a spus că legea este plină de sintagme neclare, fiind imposibil de identificat modul concret de aplicare al acestora.

„Mai mult stabileşte reglementări existente deja în legislaţie. Dreptul Guvernului de a cumpăra participaţii la companiile statului este reglementat de 23 de ani. PSD încalcă în mod flagrant competenţa Guvernului de a reglementa în domeniul privatizărilor. Devine îngrijorătoare obsesia majorităţii parlamentare de a deveni şi putere executivă (prima dată au preluat din atribuţiile Preşedintelui României, acum au trecut la faza a doua, substituindu-se, prin legi, Guvernului). Această tendinţă dinamitează practic principiul separaţiei puterilor în stat consacrat prin Constituţia României, un principiu esenţial pentru  existenţa democraţiei liberale. Asta, după ce PSD a vândut PETROM, Sidex, pachete de acţiuni la Romgaz, Distrigaz etc”, a susţinut Florin Roman.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, că PNL va ataca la Curtea Constituţională legea adoptată de Parlament care prevede interzicerea timp de doi ani a vânzării acţiunilor la companiile de stat. El a precizat că acesta nu este singurul proiect legislativ „născut din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD”.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege prin care se interzice, timp de doi ani, orice vânzare de acţiuni ale companiiilor de stat, Camera fiind for decizional. Proiectul a trecut cu 199 de voturi „pentru”, 89 „împotrivă” şi trei abţineri, potrivit news.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *