Skip to content
Politică

Florin Roman, ieșire la cald după decizia CCR cu privire la remanierea guvernamentală: ce va face președintele

CCR a admis, miercuri, sesizarea Guvernului cu privire la existenţa unui conflict juridic între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis, referitor la cea de-a doua remaniere guvernamentală. Premierul Dăncilă reclamase la Curte „analiza prelungită” a preşedintelui Iohannis cu privire la nominalizarea miniştrilor la Dezvoltare şi Transporturi, care în opinia ei a fost„o opunere făţisă şi un refuz arbitrar”.

Astfel, conform deciziei Curţii, Klaus Iohannis trebuie să semneze decretele de revocare ale miniştrilor demisionari ai Transporturilor şi Dezvotării, Lucian Şova şi Paul Stănescu. Totodată, şeful statului trebuie să răspundă, în scris, motivat, în legătură cu propunerile făcute de premierul Viorica Dăncilă, respectiv Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării şi Mircea Drăghici la Ministerul Transporturilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Palatul Cotroceni, în legătură cu numirile de la cele două ministere că va aştepta decizia CCR.

În funcţia de decizia CCR, voi lua o decizie după ce cunoaştem decizia. Nu pot să iau o decizie înainte de a lua CCR o poziţie în această chestiune„, a afirmat Iohannis.

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu deputatul Partidului Național Liberal (PNL), Florin Roman care a oferit o reacție în legătură cu subiectul remanieriii.

Bănuiesc că președintele va respecta decizia Curții Constituționale. Președintele va merge pe măsura constituțională care îi permite să refuze prima nominalizare”, a spus deputatul PNL.

Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi , că președintele poate refuza o singura dată, motivat, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru. Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană, potrivit deciziei CCR din 2008.

În Constituție, numirea Guvernului este reglementată de articolul 85, care prevede: „(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament. (2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *