România rămâne în topul țărilor UE cu cea mai crescută inflație, potrivit ultimelor date publicate de Eurostat. Invitat la Puterea Știrilor, fostul ministru al Economiei, Florin Spătaru, actual consilier al premierului Marcel Ciolacu, pe probleme economice, a declarat că, potrivit estimărilor, România va încheia anul cu o inflație de 7-8%, chiar dacă acum avem o inflație de 9,3%.
Totodată, Florin Spătaru a explicat și poziția României în vârful clasamentului țărilor din UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei: suntem mult mai aproape de zona de conflict.
„Da, e o rată mare a inflației. Pe de altă parte, media este aproape de 7%, dar dacă vă aduceți aminte, la începutul anului am spus că inflația în România va scădea la o cifră. Deja suntem în luna iulie și vedem că suntem la 9%, bineînțeles, cu tendințe de scădere. Am primit azi informații de la colegii mei. Măsura pe care am adoptat-o pentru scăderea prețului la alimentele de bază, sunt lanțuri de retail care au aplicat această măsură și avem cazuri în care prețul pâinii a scăzut cu un procent de 30%, deci aceste măsuri luate de Guvernul Ciolacu, de reducere a marjelor pe lanțurile de aprovizionare, care să se regăsească de asemenea în buzunarele românilor, dau rezultate. Iar după 1 august, când se va aplica oficial o astfel de măsură, o să vedem, bineînțeles, reduceri și la toate aceste produse care au fost evidențiate în această hotărâre de Guvern, dar nu numai, pentru că nu poți să reduci doar la acele produse și să lași prețurile mari la alte produse. Vom vedea cu siguranță prețuri scăzute la raft. Prețul cartofilor a scăzut cu 14%(…).
Suntem pe un trend pozitiv în 2022. Am plecat de la o inflație cu două cifre. Suntem la o inflație cu o cifră și cu siguranță ne vom încadra în acea marjă. Eu estimez undeva la 7-8% inflație în România până la finalul acestui an.
Aceste măsuri pe care Guvernul Ciolacu le-a luat din momentul în care și-a luat în responsabilitate mandatul, vor duce la reducerea acestei inflații. Pe de altă parte, dacă ne uităm la țările cu inflație mare, o să vedem că sunt țări care sunt mult mai aproape de zona de conflict. E un lucru pe care putem să îl concluzionăm: țările care au fost foarte aproape de zona de conflict au fost afectate. Și acest deficit de care vorbim noi nu putem să îl separăm de apropierea de zona de conflict și de faptul că acest risc pe care îl avem în vecinătatea conflictului din Ucraina, între Ucraina și Rusia, are un impact economic corespunzător”, a declarat Florin Spătaru, la Puterea Știrilor.
Campioni la inflație
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,4% în iunie, de la 7,1% în mai, în timp ce Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate, miercuri, de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).
În iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%). Comparativ cu mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania. În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai.
Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat că se aşteaptă ca rata inflaţiei în zona euro să se situeze la 5,4% în 2023 şi la 3% în 2024, după ce în martie estima un nivel de 5,3% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. În 2025 inflaţia ar urma să se situeze la 2,2% (faţă de un nivel de 2,1% prognozat în martie).
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News