Skip to content
Economie Societate

Fluctuația cursului valutar îi disperă pe cumpărătorii de apartamente: Sunt forțați să renunțe la achiziție

Cumpărătorii de apartamente care și-au depus dosarul la bancă pentru a obține un împrumut prin programul Prima Casă la finalul anului trecut și urmează să primească banii zilele acestea sunt forțați să renunțe la achiziție dacă se bazează doar pe banii de avans. Fluctuația cursului valutar din ultimele zile a creat o diferență de 6.000 de lei pentru locuințele tranzacționate la 60.000 de euro.

Un cumpărător care la finalul anului trecut și-a depus dosarul la bancă pentru a obține un împrumut maxim prin programul de creditare Prima Casă, adică circa 266.000 de lei, constată astăzi că trebuie să mai scoată din buzunar circa 6.000 de lei pentru a acoperi diferența creată de fluctuația cursului valutar în ultima perioadă sau să renunțe complet la achiziție. Dacă vânzătorul insistă să fie plătit în moneda europeană, cumpărătorul se vede nevoit să renunțe la banii pe care i-ar fi putut folosi pentru a mobila minimal o garsonieră, potrivit profit.ro.

Brokerul Gabriel Voicu, specializat pe vânzarea de apartamente noi, spune că, înainte de fluctuațiile cursului valutar, mulți dezvoltatorii erau dispuși, în momentul semnării pre-contractului, să stabilească o sumă în lei, asumându-și riscul valutar. Acum, numărul acestora este tot mai mic.

„Impulsul cumpărătorilor în momentele de incertitudine este să își reducă cât mai mult riscul. În cazul unui curs valutar fluctuant, cumpărătorii optează, într-o primă fază, să pre-contracteze un apartament cât mai aproape de termenul de finalizare. Chiar dacă diferența dintre cursul stabilit la momentul semnării pre-contractului și cel de la predarea locuinței va fi de câteva mii de euro, cumpărătorii vor face efortul să ducă tranzacția până la capăt, pentru că asemenea tranzacții sunt emoționale“, spune pentru Profit.ro Gabriel Voicu.

Potrivit acestuia, volumul tranzacțiilor din luna ianuarie 2019 este consistent, însă cumpărătorii sunt tot mai rezervați din cauza dobânzii Robor și a fluctuației cursului valutar. În scenariul în care un euro va ajunge să coste 5 lei, diferența pe care cumpărătorii de apartamente ar trebui să o acopere, comparativ cu sfârșitul anului 2018, ar ajunge la circa 20.000 de lei, ceea ce ar crea probleme mult mai grave. Totuși, Gabriel Voicu nu se așteaptă ca această evoluție să se întâmple în următoarele șase luni, perioada care trece, de regulă, între momentul semnării unui pre-contract și cel al livrării unui apartament aflat în construcție.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *