Fondul Monetar Internaţional a publicat vineri un update la previziunile sale privind evoluţia economiei mondiale, care ar urma să înregistreze în acest an un avans de 3,3% (cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât estima în octombrie), în special graţie unei evoluţii mai puternice a economiei americane, transmite AFP, relatează Agerpres.
Estimările Fondului privind creşterea economiei mondiale în 2026 au fost lăsate nemodificate la 3,3%.
În rândul principalelor economii ale lumii, previziunile pentru economia americană au beneficiat de cea mai importantă revizuire (cu 0,5 puncte procentuale), FMI mizând pe o creştere de 2,7% a celei mai mari economii a lumii în acest an, ceea ce nu face decât să majoreze decalajul faţă de alte economii avansate, în special faţă de Uniunea Europeană.
Însă aceste previziuni nu iau în calcul şi posibilele politici adoptate de preşedintele ales Donald Trump, în măsura în care FMI nu are încă o idee precisă cu privire la ce politici vor fi adoptate şi în ce manieră, precizează instituţia financiară internaţională.
„Economia americană performează bine, cu o piaţă a muncii solide şi o cerere privată care rămâne robustă. În contrast, creşterea în zona euro şi-a revenit dar cu toate acestea ne-am revizuit, în jos, estimările”, a declarat economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas (foto).
Problemele zonei euro sunt cauzate de principalele economii europene, Germania şi Franţa, pentru care previziunile au fost revizuite în jos, spre deosebire de Spania, pentru care FMI se aşteaptă la o creştere de peste 2% în acest an. În schimb, Germania, ţară al cărei PIB s-a redus pentru doi ani la rând, ar urma să înregistreze în acest an o creştere de doar 0,3%, adică o revizuire de 0,5 puncte procentuale comparativ cu precedentele estimări din octombrie.
„Există incertitudini cu privire la relansarea preţurilor la energie în anumite ţări dar şi anumite incertitudini cu privire la comerţul spre China sau spre SUA şi ceea ce ar putea să se întâmple în viitor. Asta afectează ţări precum Germania dar şi Franţa”, a subliniat Pierre-Olivier Gourinchas.
Confruntată cu o situaţie politică inedită şi o situaţia bugetară dificilă, Franţa a văzut cum previziunile sale de creştere au fost revizuite în jos, până la un avans de 0,8%.
Această divergenţă, care se observă în rândul ţărilor occidentale, este vizibilă şi în rândul economiilor emergente, în condiţiile în care ritmul de creştere a economiei chineze ar urma să încetinească de la un an la altul. Chiar dacă FMI şi-a revizuit în sus estimările privind performanţa economiei chineze în 2025, până la un avans de 4,6%, va fi vorba de o creştere mai mică decât cea înregistrată în 2024 (4,8%). În plus, tendinţa de încetinire ar urma să continue şi în 2026, când este prognozată o creştere de 4,5%.
„Există, pe de o parte, măsuri bugetare care ar putea ajuta, dar pe de altă parte China este mult mai expusă la o potenţială intensificare a tensiunilor comerciale, care ar putea pune presiune asupra economiei chineze, în condiţiile în care investiţiile ar putea fi amânate în aşteptarea unei imagini mai clare”, susţine economistul şef al FMI.
În schimb, ritmul de creştere ar urma să se îmbunătăţească mai clar în alte regiuni, în special ca urmare a unei reechilibrări între China, pe de o parte, şi alte economii emergente, pe de altă parte, precum India sau Brazilia.
De asemenea, după doi ani de revizuiri semnificative, previziunile de creştere pentru economia Rusiei au rămas de data aceasta nemodificate în raport cu primele estimări din octombrie, la un avans de 1,4% aşteptat pentru acest an, ceea ce reprezintă o încetinire netă comparativ cu performanţele economice ale Rusiei din ultimii doi ani, în condiţiile în care în 2024 PIB-ul Rusiei a înregistrat o creştere de 3,8%.
În ceea ce priveşte România, în luna octombrie FMI a revizuit în jos, la 1,9%, estimările privind creşterea economiei în 2024, de la 2,8% cât prognoza în aprilie. Conform prognozelor FMI, economia românească urmează să accelereze până la 3,3% în 2025.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News