Imensul deficit bugetar şi datoria Italiei, alături de întârzierile în cheltuirea fondurilor europene post-Covid, ar putea eroda încrederea investitorilor, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Reuters.
Instituţia financiară internaţională a cerut Guvernului de la Roma să ajungă la un excedent primar de aproximativ 3% din PIB, pentru a asigura un declin gradual al datoriei ca procent din Produsul Intern Brut. Italia intenţionează să aducă deficitul sub pragul UE de 3% din PIB în 2026, în timp ce datoria, a doua cea mai ridicată din zona euro ca procent din PIB, va avea o tendinţă crescătoare spre 140% din PIB până în 2026. Anul acesta, Executivul estimează un deficit primar de 0,4% din PIB, faţă de 3,4% din PIB în 2023.
„Factorii interni ar putea slăbi creşterea, inclusiv incapacitatea de a finaliza cheltuielile post-pandemie şi implementarea efectivă a reformelor, în timp ce deficitele fiscale încă mari ar putea eroda încrederea investitorilor, slăbind şi mai mult finanţele publice”, avertizează FMI.
Instituţia financiară internaţională consideră că Guvernul de la Roma ar trebui de asemenea să crească vârsta efectivă de pensionare pentru a eficientiza costurile ridicate cu pensiile. Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma să înregistreze o creştere de 0,7% în 2024 şi în 2025, previzionează FMI. Totuşi, „o ajustare fiscală mai rapidă decât era planificată este justificată pentru a reduce nivelul datoriei şi riscurile de finanţare”, consideră FMI. Instituţia financiară internaţională apreciază că sistemul bancar italian rămâne solid, dar riscurile la adresa stabilităţii ar putea apărea, deoarece politica monetară devine mai puţin restrictivă, iar efectele măsurilor excepţionale se atenuează.
„Actuala creştere a profiturilor băncilor ar trebui folosită pentru a întări rezilienţa la viitoarele potenţiale şocuri, în timp ce finanţarea ar trebui diversificată în mod adecvat”, susţine FMI.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News