Skip to content
Puterea Știrilor Video

FNGCIMM, bilanț în anul pandemiei. Dumitru Nancu: În 10 luni am alocat o treime din valoarea garanțiilor acordate în 18 ani

" "

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că, în 2020, anul pandemiei, Fondul a alocat în 10 luni o treime din valoarea garanțiilor acordate în 18 ani.

”Anul acesta a fost atipic și dădeam exemplu că am alocat, de când s-a înființat fondul în 2002, o treime ca valoare din garanțiile acordate în 18 ani, le-am acordat în 10 luni. La profit nu mai spunem, cu toate că practic comisionul nostru de administrare este 0.15%, deci dacă în cuantificăm în costuri, numai cât plătim la ONRC, că toată analiza pe care o face Fondul de Garantare o plătește la ONRC, pentru baza de date și acolo avem costuri pentru fiecare certificat constatator.

" "
" "

De exemplu, pe IMM Invest avem până acum aprobate 23.000 de credite, ajungem spre 17 miliarde și până la sfârșitul anului sunt deja încă 2000-3000 credite înspre aprobare. Noi sperăm ca anul acesta să închidem cu 25.000 de credite aprobate. Vrem, nu vrem, IMM Invest și acest Guvern au făcut cea mai mare infuzie de capital în IMM-uri din România din istorie, adică practic ne apropiem de 2% din PIB, bani care nu sunt de la stat, sunt bani din sistemul financiar bancar. Ei se transformă în bani de la bugetul de stat, în datorie publică, în momentul în care au o garanție, adică peste 6 ani această garanție ajunge la maturitate și întreprinzătorul nu-și plătește creditul”, a spus directorul FNGCIMM.

Dumitru Nancu a dat exemplu programul Noua Casă, prin care, susține el, 300.000 de români și-au luat o locuință.

”Prin Noua Casă, care a început în 2009, 300.000 de români și-au luat casă și s-au alocat credite în valoare de 41 de miliarde cu garanția statului de 28 de miliarde. Iar default-ul, adică cei care nu au  mai putut să plătească, este subunitar de 0.1%, ceea ce reprezintă foarte puțin pentru că și acel apartament într-un final a fost recuperat de fond prin vânzare. Deci aici este foarte importantă garanția în nume și în cont stat pentru că este cea mai importantă măsură din economie. Se numește măsură anticiclică atunci când Guvernul trebuie să ia măsuri contrar ciclului economic. Adică ești în recul economic, trebuie să intervii pe piață cu astfel de instrumente, cum este IMM Invest, cum o să fie acum Agro Invest, un alt program care a fost notificat la Comisia Europeană, a fost în prima lectură de Guvern, dar din păcate în acest moment nu putem da Ordonanțe de Urgență. În prima ședință când se va constitui un Guvern care să poată da Ordonanțe de Urgență, avem acest instrument pentru agricultură”, a completat Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *