FNGCIMM își păstrează șefii în funcții deși sunt supuși unor acuzații grave

Foto Gandul

Tensiune mare la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) SA IFN, instituție financiară nebancară aflată sub supravegherea prudențială a Băncii Naționale a României (BNR). Potrivit gândul.ro, au fost aduse acuzații grave lui Florin Nicolae Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat -, președintele Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN, dar și altor doi membri ai Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea și Nicolae Cristian Stănică.

FNGCIMM își păstrează șefii în funcții, deși riscă anularea unor acte cu care au garantat bani împrumutați de zeci de companii. Au fost aduse acuzații grave lui Florin Nicolae Jianu – fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat -, președintele Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN, dar și altor doi membri ai Consiliului de Administrație, Sterică Fudulea și Nicolae Cristian Stănică, scrie Gandul. Mandatele celor doi expirau în data de 5 aprilie 2024, dar au fost prelungite cu încă 5 luni în urma ședinței Adunării Generale a Acționarilor FNGCIMM SA IFN din data de 14 aprilie 2024.

Sindicaliștii FNGCIMM SA IFN, dar și un avertizor de integritate, acuzau, înaintea acestei ședințe AGA, că activitatea acestui fond de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii riscă să fie bulversată iremediabil de „acțiuni concentrate de destabilizare” și de o „influență nocivă” exercitată nu numai de Florin Nicolae Jianu, ci și de alți doi membri ai Consiliului de Administrație, respectiv Sterică Fudulea – administrator al Fondului, dar și președinte al Comitetului de Nominalizare și Remunerare (CNR) al FNGCIMM SA IFN – Nicolae Cristian Stănică.

Florin Nicolae Jianu este acuzat că a devenit președinte al CA al FNGCIMM SA IFN fără a avea experiența necesară „pentru exercitarea calității de conducător al unei instituții financiare nebancare”. Fostul ministru Jianu s-ar face vinovat, practic, de „fals în declarații”, au acuzat sindicaliștii, pentru că a menționat, atunci când a depus dosarul cu documentația prevăzută de lege, că îndeplinește condițiile legale pentru exercitarea funcție de administrator al FNGCIMM SA IFN.

În pofida acuzațiilor reprezentanții Sindicatului „Garantare”, în data de 12 aprilie 2024 a fost convocată Adunarea Generală a Acționarilor FNGCIMM SA IFN, reprezentant al statului fiind mandatat – potrivit Ordinului 707 al Ministerului Finanțelor – Adrian Vătavu. Acesta a luat act de vacantarea unor funcții, printre care și cele deținute de Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație), Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA), numai că, prin același Ordin 707 al Ministerului Finanțelor, a fost supusă spre aprobarea AGA o prelungire cu 5 luni a mandatelor, cu posibilitatea prelungirii, „o singură dată”, pentru 2 luni.

În prima parte a ședinței AGA a FNGCIMM SA IFN s-a luat act de vacantarea unor poziții de membri în Consiliul de Administrație, printre care și cele ale lui Florin Nicolae Jianu (președintele Consiliului de Administrație) Nicolae Cristian Stănică și Sterică Fudulea (membri în CA).

Ulterior, s-a aprobat (re)numirea în funcție de președinte al Consiliului de Administrație al FNGCIMM SA IFN a lui Florin Jianu, cu mențiunea că durata mandatului acestuia nu poate „depăși durata contractului de administrare încheiat cu acesta”.

„Se aprobă forma contractului de administrare ce urmează a fi încheiat cu domnul Florin-Nicolae Jianu în calitate de membru neexecutiv și președinte al Consiliului de Administrație (CA) al FNGCIMM SA IFN. (…)

Reprezentantul statului în AGA este împuternicit să efectueze toate demersurile legale necesare ținerii ședinței Adunării generale a acționarilor și să semneze Hotărârea Adunării generale a acționarilor.

Ședința Adunării Generale a Acționarilor Societății a fost declarată închisă”, s-a precizat în hotărârea AGA a FNGCIMM SA IFN.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: