Skip to content
Politică

FOC la vârful PSD-ALDE: Tăriceanu amenință cu RUPEREA coaliției și face zid în fața lui Toader! EXCLUSIV SURSE

Cotidianul

După ce șeful PSD-ist Liviu Dragnea a fost nevoit să dea înapoi în fața ALDE și UDMR, în privința controversatei Legi offshore – altminteri n-ar fi avut majoritatea parlamentară necesară pentru a o adopta –, ”aliatul” Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis, vineri, au avertisment explicit teleormăneanului, în perspectiva apropiatei remanieri guvernamentale, operațiune cu multe mize care amenință să-i încaiere din nou pe capii coaliției.

Nici mai mult, nici mai puțin, Tăriceanu a insistat că ALDE își face propria evaluare a miniștrilor și nu s-a sfiit să anunțe că reprezentanții Alianței din Cabinetul Dăncilă  au ”o activitate considerată ca satisfăcătoare”. Ceea ce înseamnă că mult trâmbițata evaluare a miniștrilor realizată de premierul Viorica Dăncilă nu are nici cea mai mică relevanță pentru Tăriceanu, care se ține cu dinții de Tudorel Toader (Justiție) și Teodor Meleșcanu (Externe).

Condițiile șefului ALDE

Potrivit surselor PSnews.ro, Tăriceanu i-a transmis lui Dragnea, chiar în biroul acestuia de la Camera Deputaților, că e hotărât să rupă coaliția de guvernare dacă șeful PSD se încăpățânează să forțeze remaniera lui Toader (în principal) și a lui Meleșcanu (ținta imediat următoare), dar și dacă partenerii social-democrați vor mai încerca să pună ALDE în fața faptului împlinit, cum s-a întâmplat în speța offshore, unde au apărut amendamente nocturne și s-a încercat impunerea variantei dorite de teleormănean fără acordul Alianței și în lipsa oricăror consultări în cadrul coaliției.

Face zid în jurul lui Toader

Argumentul principal al lui Tăriceanu în ceea ce privește menținerea lui Tudorel Toader este că acesta a provocat revocarea Laurei Codruța Kovesi de la cârma DNA, a inițiat aceeași procedură (mai exact, ”ievaluarea” cu final cunoscut) și în cazul lui Augustin Lazăr, s-a raliat ofensivei de modificare a Legilor Justiției și, finalmente, și-a asumat public o OUG în acest sens – act normativ care, deși nu satisface toate dorințele lui Dragnea, amorsează o serie de bombe cu ceas menite să blocheze definitiv DNA și să-i intimideze pe magistrați. O revocare a lui Toader, a susținut Tăriceanu în cadrul negocierilor cu Dragnea, ar favoriza percepția că ministrul Justiției e pedepsit pentru toate aceste acțiuni. Potrivit surselor citate, Tăriceanu nu este dispus să renunțe nici la Teodor Meleșcanu, unicul ministru de Externe din Uniunea Europeană care a slujit un dictator genocidar.

Activitate ”satisfăcătoare”

Tăriceanu a anunțat propria evaluare și i-a lăudat pe Toader și Meleșcanu, la Bistrița-Năsăud: ”Fiecare partid își face propria evaluare a miniștrilor care sunt reprezentanții partidului (…) Niciodată nu pot să spun că totul merge perfect, nici în ceea ce-i privește pe colegi și pe mine. Fiecare avem loc să facem mai bine sau mai mult, dar, per ansamblu, activitatea lor a fost considerată ca satisfăcătoare. Noi am făcut o evaluare pe obiective, pe activitatea avută. Colegii mei și eu personal am putut face observații pentru a-și îmbunătăți performanța”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *