Skip to content
Politică

Fondurile pentru primari, la control reciproc în Coaliţie

Inquam Photos / Octav Ganea

Fondurile pentru primari, venite pe filiera Ministerului Dezvoltării, au ajuns să fie controlate de toate cele trei partide ale Coaliției, după ce în iarna trecută jocurile erau făcute doar de UDMR și PSD.

În urma ultimei Hotărâri de Guvern privind organizarea și funcționarea Ministerului Dezvoltării, Cseke Attila (UDMR), șeful acestei instituții, a echilibrat atribuțiile delegate secretarilor de stat pe cele mai importante programe, adică pe cele care se ocupă cu fondurile pentru aleșii locali, în special pentru primari.

Deși ministerul are șapte secretari de stat și patru subsecretari, doar câțiva au cu adevărat putere. Marcel Stoica (PSD), omul de încredere al lui Marcel Ciolacu, este secretarul de stat care coordonează implementarea și avizează Programul de Investiții „Anghel Saligny“, noul PNDL, prin care până în 2028 ar trebui să intre în conturile primarilor circa 65 de miliarde de lei. Deși a fost adoptat OUG-ul pentru „Anghel Saligny“ de un an, nici până acum nu e gata lista finală de investiții și a fost trimisă spre procesare o singură plată, de 78.000 de lei. Marcel Stoica e și coordonatorul Direcției Generale Achiziții din minister, notează adevarul.ro.

Omul PNL pentru „Saligny“

Cseke a stabilit și un fel de contrapondere la Stoica. Claudiu Răcuci (PNL Alba), inițial fără prea multă putere, a fost inclus în circuitul de avizare internă a ordinelor privind aprobarea listelor obiectivelor de investiții finanțate în cadrul Programului Național de Investiții „Anghel Saligny“, înainte de a fi supuse aprobării ministrului. Practic, a devenit omul de legătură al PNL pe tema fondurilor pentru administrația locală. Răcuci coordonează și activitatea Institutului Național de Administrație, dar este responsabil și de relația cu Parlamentul. Mai precis, este secretarul de stat care merge la ședințele legislativului, pentru a exprima poziția ministerului, mai ales în materie de administrație publică.

Un rol important în arhitectura ministerului ajunge să aibă Marin Țole (secretar de stat susținut de PNL Teleorman), fiind omul numărul unu în ceea ce privește operațiunile aferente PNRR. Acesta conlucrează cu Dragoș Buhociu (șeful Direcției PNRR, pus pe filieră PSD). Țole mai coordonează și Inspectoratul de Stat în Construcții, dar și o direcție responsabilă de infrastructură privind imobilele.

Funcționarii publici, la PSD

Vlad Niculae, pus pe filiera PSD Argeș, e coordonatorul activității Agenției Naționale pentru Funcționari Publici, instituție care se ocupă de toate concursurile pentru funcționarii publici, fiind trimiși reprezentanți ai ANFP în comisiile de examinare. De asemenea, Daniel Surdu (PNL) a fost pus să coordoneze Agenția Națională pentru Locuințe, fiind responsabil și de Serviciul de afaceri europene și relații internaționale.

De la UDMR, pe lângă ministrul Cseke Attila, un rol important îl are Akos Derzsi, subsecretar de stat responsabil de coordonarea Programului INTERREG EUROPE, adică de dezvoltarea și implementarea de politici de dezvoltare regională.

Citeşte articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *