Fondurile private pot ajunge să dubleze pensia de stat. Când se va întâmpla acest lucru?

Reducerea vârstei de pensionare
Sursa foto: capital.ro

În ipoteza în care autoritățile vor reveni până la urmă la planul inițial, iar contribuția obligatorie la sistemul de pensii administrate privat (Pilon II) va ajunge la 6% din salariul brut, pensia privată va fi aproape cât cea publică, după un stagiu de cotizare integral, arată una dintre puținele estimări de acest tip făcute publice până acum. În sistem contribuie obligatoriu peste 8 milioane de salariați.

Pensia privată cu contribuție obligatorie (Pilonul II) va avea o pondere de cel puțin o treime și cel mult o jumătate din pensia totală a unui participant la sistem cu un stagiu de 35 de ani, între 2019 și 2054, arată o estimare a analistului Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Potrivit acestuia, ca ponderea în ultimul salariu încasat, pensia privată va cântări între 13,5% și aproape 22%.

Diferențele între scenariul cel  optimist și scenariul pesimist sunt semnificative, având în vedere că totul depinde, după părerea analiștilor și administratorilor de pensii prezenți la evenimentul de aniversare a 15 ani de la lansarea sistemului, de felul în care statul va alege să respecte calendarul de majorare a contribuției către fondurile private. Amintim că un procent mai mare care merge către fondurile administrate privat înseamnă un procent mai mici al contribuției către fondul public.

În condițiile în care fondul public de pensii are un deficit istoric, decidenții s-ar putea să nu fie atât de deschiși spre majorarea contribuției către Pilonul II. De altfel, niciunul dintre Guvernele care au condus România în cei 15 ani de la lansarea sistemului de pensii private nu a respectat calendarul inițial privind majorarea contribuției.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: