Skip to content
Economie Politică

Fondurile suverane, o suveică pentru înstrăinarea activelor statului EXCLUSIV

Faptul că în ordonanța de urgență se vorbește despre mai multe fonduri suverane este o bătaie de joc a ideii de Fond Suveran, care ar trebui să fie unic, pentru că o țară are o singură suveranitate”, a declarat pentru PSNews analistul economic Radu Soviani.

Se încearcă o decredibilizare totală a ideii de Fond Suveran, pentru că scopul este categoric de a grupa niște active foarte valoroase ale statului în mâinile unui grup restrâns de decidenți mai mult sau mai puțin calificați, din moment ce vor fi desemnați politic”, a completat el.

Iar faptul că fondurile suverane vor fi organizate sub forma unor societăți pe acțiuni ”reprezintă o dublă ticăloșie, pentru că este de așteptat ca activele statului să fie vândute și să treacă în mâinile unor privați”, spune analistul economic.

Este de neconceput, pentru un adevărat Fond Suveran, cum este de exemplu cel al Norvegiei, să se întâmple acest lucru: înstrâinarea activelor statului, trecerea lor în posesia unor privați, prin intermediul vânzării de acțiuni”, adaugă Soviani.

În cazul României, asistăm de fapt la o suveică, prin care fonduri foarte valoaroase ale statului vor fi preluate de niște băieți deștepți. Pe scurt, la o țeapă. La o altă mega-escrocherie de tipul Fondul Proprietatea”, a completat el.

Nici analistul economic Aurelian Dochia nu înțelege ce dorește guvernul cu înființarea fondurilor suverane.

Nu văd care este sensul acestor fonduri suverane, din moment ce activele ce se doresc a fi înglobate se află deja în proprietatea Statului, dau dividende substanțiale, iar guvernul poate investi banii așa cum dorește, fără să mai fie nevoie de aceste instrumente intermediare”, a declarat el pentru PSNews.

Se înființează în mod inutil un nou organism public, de a cărui supraveghere, conducere și reglementare nu este clar încă cine se va ocupa, lucrurile sunt în momentul de față în ceață, nu se știe cui vor raporta forurile de conducere ale acestor fonduri suverane”, spune Dochia.

Dacă până în prezent s-au făcut eforturi pentru o mai bună supraveghere, o mai bună gestionare și un mai bun management pentru companiile de stat, fondurile suverane ne aruncă din nou în incertitudine, mai ales că banii nu se vor mai afla direct sub controlul direct al ministerului de Finanțe.

Faptul că guvernul motivează înființarea fondurilor suverane cu scopul de a aduce bani pentru investițiile publice este total lipsit de sens, în ideea că executivul putea foarte bine să realizeze aceste investiții și până acum, dacă ar fi dorit, nu lipsa fondurilor suverane de investiții i-a împiedicat.

Iar fondurile suverane vor fi generatoare de cheltuieli suplimentare complet inutile, cel puțin cu salariile celor care vor fi desemnați în forurile de conducere.

În plus, faptul că fondurile suverane vor fi organizate sub forma unor societăți pe acțiuni, posibilitatea listării acestora pe bursă vine și cu un risc important ca activele statului să sufere o davalorizare importantă, așa cum s-a mai întâmplat și cu alte societăți tranzacționate pe piața de capital.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, este, alături de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, unul dintre cei mai aprigi susținători ai înglobării unor active foarte valoroase ale statului român în cadrul unor fonduri suverane de investiții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *