Skip to content
Europa

Ford concediază mii de oameni. Sindicatele amenință cu boicotarea producției

bursa

Ford a anunțat luni că va face concedieri masive, renunțând la mai bine de un sfert dintre angajații sai, ceea ce a stârnit evident nemulțumirea sindicaliștilor care au anunțat boicotarea producției.

IG Metall, cea mai mare confederaţie de sindicat germană, a avertizat luni Ford că va lua măsuri care vor afecta producţia pe întreg continentul european, dacă firma nu renunţă la planurile de a concedia mii de angajaţi în sectorul de cercetare-dezvoltare din Germania, transmite Reuters.

Katharina von Hebel, adjunct al şefului Consiliului angajaţilor de la fabricile Ford din Germania, a declarat pentru agenţia de presă DPA că la unitatea din Koln sunt planificate până la 3.200 concedieri. La această uzină sunt în prezent 14.000 de angajaţi.

Conform comunicatului IG Metall, producătorul auto american a anunţat luni, la o întâlnire cu Consiliului angajaţilor, că va renunţa la mii de locuri de muncă în sectorul de cercetare-dezvoltare, şi „noi concedieri masive” sunt planificate în următorii ani în cazul funcţiilor administrative, în Germania.

La o întâlnire separată între conducere şi reprezentanţii angajaţilor, Ford a anunţat că intenţionează să renunţe la 65% din locuri de muncă în sectorul de cercetare-dezvoltare, şi la aproximativ 20% din funcţiilor administrative, în Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al IG Metall.

Ce spun reprezentanții Ford

Oficialii Ford au refuzat să comenteze, şi s-au referit la o declaraţie dată publicităţii vineri, în care se specifica că trecerea la producţia de vehicule electrice necesită schimbări structurale, dar nu vor fi făcute alte comentarii până la finalizarea planurilor.

„Dacă negocierile din următoarele săptămâni, dintre Consiliul angajaţilor şi conducere, nu vor asigura viitorul angajaţilor, ne vom alătura procesului. Nu ne vom da înapoi de la măsuri care ar putea afecta semnificativ compania, nu doar în Germania ci şi pe plan european”, se arată în comunicatul IG Metall.

Subsidiara Ford din Europa produce, vinde şi oferă servicii pentru brandul Ford de vehicule în 50 de pieţe, având aproximativ 45.000 de angajaţi la propriile sale facilităţi şi la societăţile mixte, conform informaţiilor postate pe site-ul companiei.

Producătorul auto american s-a angajat ca până în 2030 să vândă în Europa exclusiv automobile electrice, iar până în 2024 ar urma să fie lansate trei noi automobile electrice şi patru noi vehicule comerciale electrice, pe piaţa europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *