Skip to content
Opinii & Analize

Forfetarul lui Ponta, un ascunziș al noului Cod Fiscal

Noul Cod Fiscal promovat de Guvernul Ponta cu rapiditate în dezbaterea publică este prezentat de acesta ca fiind o reformă ultraliberală. În același timp, acest cod este implementat de un partid social-democrat și de partenerii săi de centru-stânga, ale căror politici nu au legătură cu viziunea economică de dreapta. Liberalismul, în esenţă, este o doctrină complexă care nu poate fi rezumată la câteva reduceri de taxe propuse de un Guvern socialist aflat într-o acută criză de idei şi mai ales de imagine.

Rapiditatea cu care Ponta îşi propune să impună Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală a luat prin surprindere societatea românească la început, însă specialiştii au început să devoaleze adevăratele intenţii ale premierului Victor Ponta. În mod normal, când propui românilor un pachet legislativ care le va influența viaţa, dezvoltarea economică a ţării și politica fiscală pentru mulţi ani de acum inainte sunt necesare dezbateri publice ample, studii de impact, scenarii, prognoze şi orice alte informaţii astfel încât măsurile să fie acceptate şi aplicate.

Această modalitate de a lansa noua strategie fiscală care nu are nicio amprentă credibilă, nu poate duce decât la un nou experiment trist pentru contribuabilul român şi la un eşec răsunător pentru economia românească. Avizul negativ al Consiliului Fiscal dat celor două Coduri, atât fiscal, cât şi cel de procedură fiscală, considerând drept nesustenabile reducerile la nivelul taxelor şi impozitelor pe care Codul le prevede, întăreşte lipsa credibilităţii propunerilor Guvernului. Potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, proiectul de modificare a Codului Fiscal, în forma sa actuală,  implică un risc extrem de deteriorare permanentă şi de proporţii a poziţiei finanţelor publice ale României.

Trebuie sa spunem deschis că propunerile promovate de Guvernul Ponta în Codul Fiscal nu modifică nici filozofia şi nici structura sistemului fiscal. Propunerile se referă doar la reduceri fără nicio logică între ele. Pe buna dreptate Fondul Monetar Internaţional îndeamnă Guvernul Ponta la raţiune, cibzuinţă şi moderaţie atunci când acesta, mânat doar de interese electorale, reduce de-a valma orice, fără să gândească niciun fel de masură compensatorie pentru lipsa de venit ca urmare a reducerii unei surse. Logica simplistă pe care o aplică în explicarea umplerii golurilor de venituri este comportamentul viitor al contribuabililor prin conformare voluntară şi eventuala creştere a consumului. Simpla reducere a unor impozite şi taxe, prin sine, nu este de natură să schimbe comportamentul contribuabililor la sistemul fiscal, atâta vreme cât nevoi stringente ale acestora nu sunt satisfăcute social. Aşteptarea cetăţenilor care contribuie cu impozite şi taxe este la capătul răbdării. De un sfert de veac ei văd că banii din impozitele, taxele si contribuţiile plătite nu se regăsesc în servicii publice de calitate.

Revenind la dedesubturile prevederilor noului Cod Fiscal,  mi-a atras atenția, în mod deosebit, o modificare ce va crea mari „suferinţe” mediului de afaceri, cea referitoare la impozitarea microîntreprinderilor, prin care Guvernul Ponta, „inventiv”,  impozitează salariaţii care nu există.

Astfel, Ponta modifică în noul Cod Fiscal impozitul pe microîntreprinderi la 1% impozit pe venit pentru firmele care au peste 2 angajați, 3% pentru firmele cu un angajat si 3% la firmele fără angajați  la care se adaugă un forfetar trimestrial de 1530 lei. La sfârşitul anului 2014 erau înregistrate în România 278.000 de microîntreprinderi fără niciun salariat, care au declarat o cifră de afaceri totală de cinci miliarde de lei. Introducerea acestui impozit forfetar va determina ca multe dintre aceste microîntreprinderi să înregistreze pierdere, să fie în imposibilitatea acoperii creanţelor fiscale si să intre în insolvenţă şi faliment.

Reversul acestei măsuri va fi descurajarea micilor inițiative, scăderea apetitului de infiinţare de microîntreprinderi, în condițiile în care sectorul IMM-urilor in Romania este subdezvoltat, ponderea acestora la mia de locuitori fiind în jur de jumătate din media din Uniunea Europeană situată la 42.7 de firme/1000 locuitori.

O asemenea măsură pare mai degrabă o sancțiune dictată de Guvern pentru microîntreprinderi şi, in mod deosebit, pentru startup-uri,  astfel incât impozitul fix obligatoriu de 6120 lei pe an va trebui plătit de întreprinzătorii fără activitate din alte venituri obtinute de aceştia.

A pune sarcina fiscală tot asupra micii inţiative private ce ar trebui încurajată să se dezvolte nu este o măsură a unui Cod Fiscal ce se revendică a fi liberal, ci o limitare a liberei iniţiative si a dezvoltării acesteia.  O măsură cu adevărat liberală este aceea de stimulare a startup-urilor prin zero taxe si impozite în primii ani de la înfiinţare si costuri administrative cât mai reduse, nu prin introducerea unui impozit forfetar de 6120 lei pe an.

Această impozitare, propusă în proiectul de Cod Fiscal, ar trebui aplicată cu discernământ, pe baza unui studiu de impact, având în vedere că microîntreprinderile reprezintă 78,3% din totalul societăților comerciale active şi asistăm la o perioadă în care multe dintre acestea luptă pentru „supraviețuire”, în marea majoritate a cazurilor cu bună-credință și respectând reglementările legale.

Putem concluziona foarte simplu, codurile impuse de Guvernul social-democrat condus de Ponta sunt mai mult o maculatură de imagine, o serie de măsuri nesustenabile, după cum ne atenţionează şi Consiliul Fiscal, care vor face mult rău României pe termen mediu si lung dacă vor apuca să fie implementate.

România are nevoie de o politică fiscală responsabilă, care să asigure stabilitatea şi claritatea legislaţiei pe termen lung pentru mediul de afaceri, o politică intens dezbătută si acceptată de mediul de afaceri şi de partenerii internaţionali, nu de o formă nedefinită de strategie fiscală, de acţiuni impulsionate de beneficiul politic al unor prevederi fiscale, ale căror substraturi şi consecinţe nu au fost dezbătute şi nu sunt îndeajuns cunoscute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *