Skip to content
Politică

Forfota din PSD, văzută de la Bruxelles. Boștinaru: Există elemente de tensiune în partid EXCLUSIV

rfi.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru – vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European – a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care a făcut afirmații dure cu privire la cea mai recentă forfotă din Partidul Social Democrat – ne referim la declarațiile senatorului Niculae Bădălău, privind o eventuală restructurare a guvernului Mihai Tudose și la un potențial Congres al formațiunii politice.

CITIȚI ȘI: Bădălău aprinde dinamita: guvernul Tudose ar putea trece printr-o schimbare majoră

Pentru început, europarlamentarul și-a exprimat nemulțumirea cu privire la pernicioasa varietate de voci care riscă să erodeze capitalul de încredere al PSD-ului.

Eu constat un lucru: că partidul este tot mai polifonic și că această polifonie riscă să eșueze în cacofonie. Spun acest lucru pentru că deciziile importante în partid – din câte știu eu (și pe baza prevederilor statutare) – se iau în urma consultărilor, se convine o soluție și apoi se iese cu ea în public. Deocamdată, văd că sunt tot felul de opinii și de voci individuale (dintr-o parte sau din alta – nici măcar nu pun în discuție cine anume emite asemenea judecăți), după care se constată a doua zi că n-a fost coordonare, că n-a fost o soluție negociată și se revine la punctul zero sau contrazic mâine ceea ce au spus astăzi. Și această permanentă instabilitate nu face decât să genereze neîncredere și în interiorul partidului, și în afara partidului. Mi se pare că este de-a dreptul periculos să continue liderii PSD-ului cu acest mod de conducere, pentru că asta antrenează costuri foarte mari”, a avertizat Boștinaru.

Întrebat dacă – în opinia lui – Niculae Bădălău s-a pripit în a face declarația de joi, alesul european a dat de înțeles că ar fi fost loc pentru mai multă prudență.

„Eu nu știu. Domnul Bădălău este președintele executiv al partidului. Din poziția aceasta, de voce extrem de importantă a PSD-ului, când a ieșit cineva (indiferent cum îl chema pe acesta și indiferent în ce moment de după 1990), când a ieșit să spună un lucru, înseamnă că acel lucru se va fi discutat și se va fi adjudecat într-o formă sau alta. Sau a fost convenit, iar persoana respectivă este purtător de opinie. Acest joc de opinii personale – cu remaniere, cu guvern mai suplu, cu guvern mai puțin suplu (ca să nu-i spun: «obez») -, toate aceste lucruri nu fac decât să genereze un sentiment acut de instabilitate sau – îndrăznesc să spun – chiar de tensiuni între grupări interne ale PSD-ului. Or, aceste chestiuni, adăugate la suita de momente de instabilitate în atitudinea partidului față de Guvern și în acțiunea Guvernului riscă să agraveze situația PSD-ului”, a comentat Victor Boștinaru.

Confruntat cu articolele din presa ultimelor două luni – din ce în ce mai insistente – despre războiul dintre premierul Mihai Tudose și președintele PSD, Liviu Dragnea, Victor Boștinaru i-a criticat pe părerologii din partid.

„Există elemente de tensiune – sau sunt percepute ca elemente de tensiune – și din cauza inabilității (ca să nu folosesc un cuvânt mai sever) de comunicare a celor care uneori nu ratează nicio ocazie să își dea cu părerea despre chestiuni foarte importante pentru un partid care – repet – se află la guvernare și vine după un an de zile în care contrazicerile și dezmințirile au fost relativ frecvente; oricum: cele mai frecvente din istoria PSD-ului”, a spus deputatul european.

Solicitat să precizeze dacă în tot acest scandal deopotrivă Mihai Tudose și Niculae Bădălău poartă câte o parte din vină, europarlamentarul a sugerat că ne aflăm în fața unei povești fără eroi.

„Mi-e greu să găsesc acum cine este inocentul, cine este vinovatul, pentru că niciunul nu deține în mod absolut această calitate, iar pe de altă parte în mod clar incapacitatea de comunicare sau de coordonare a unor decizii înainte de a fi comunicate publicului riscă din partea ambelor persoane (și din partea altora care de asemenea și-au dat cu părerea), riscă să arunce PSD-ul într-o criză de încredere din partea susținătorilor noștri, în primul rând; și acest lucru este cu mult mai grav decât eventualele relații personale mai bune sau mai rele în interiorul conducerii PSD”, a încheiat Victor Boștinaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *