Skip to content
Politică Societate

Forin Iordache îi scapă de închisoare pe cei care execută construcții fără autorizație. Proiectul de lege, avizat fără dezbatere

ziare.com

Comisia juridică  a Camerei Deputaților a avizat în doar câteva secunde, fără a permite reprezentanților asociaților profesionale să-și exprime punctul de vedere,  proiectul de lege prin care execuția fără autorizație a lucrărilor de construcții nu mai este sancționată cu închisoarea.

Propunerea legislativă îi are ca autori pe mai mulți deputați, în frunte cu fostul ministru al Justiției Florin Iordache, aceștia susținând că proiectul ar decongestiona activitatea instanțelor.

În schimb, atât opoziția, cât și reprezentanții asociațiilor profesionale ale arhitecților reclamă că astfel se va putea interveni liber asupra monumentelor istorice, iar orice lucrare de construcții de la cele mai simple până la lucări mari de infrastructură sau chiar foraje pentru resurse minerale vor putea fi demarate și modificate acum mult mai ușor, fără cerința unei autorizații de construcție și fără o sancțiune care să descurajeze astfel de lucrări neautorizate.

Senatul adoptase tacit, în octombrie, proiectul de lege deși senatorii ar fi trebuit să respingă, chiar în prima zi de lucru a noii sesiuni parlamentare, proiectul de lege, anunță Profit.ro.

Însă, la propunerea majorității PSD-ALDE, inițiativa a fost retrimisă pentru dezbatere, în data de 3 septembrie, la comisia de specialitate pentru întocmirea unui nou raport în termen de o săptămână.

Comisia de specialitate a revenit cu un nou raport abia după o lună, în data de 3 octombrie, dar proiectul nu a mai intrat pe agenda Senatului, fiind adoptat tacit ca urmare a depășirii termenului de dezbatere.

Comisia pentru administrație și organizarea teritoriului întocmise încă din sesiunea trecută un raport de respingere a legii, subliniind că proiectul de lege are ”ca efect eliminarea oricărei forme de răspundere pentru executarea fără autorizație de construire sau de desființare (…), faptele urmând a nu mai fi sancționate nici măcar contravențional”.

Marți dimineață, la prima oră, comisia juridică a discutat în lipsa ministerului de resort și fără a permite asociațiilor profesionale a arhitecților să își spună punctul de vedere cu privire la proiect.

Aceștia din urmă au declarat presei că proiectul nu va face decât să dea naștere unui număr mai mare de ilegalități în sectorul construcțiilor, părere care a fost transmisă Parlamentului chiar de către Guvern. Ordinul Arhitecților din România a fost prezent în toate comisiile din Senat și a susținut împreună cu Ministerul Dezvoltării respingerea proiectului, mai ales în contextul în care Guvernul a elaborat deja un nou proiect de lege privind execuția și autorizarea lucrărilor de construcții, care detaliază categoriile de intervenții și reduce riscul care legea să fie încălcată.

Arhitecții atrag atenția asupra riscului pe care astfel de prevederi le cauzează siguranței clădirilor și în cele din urmă vieții cetățenilor.

Guvernul arată că relaxarea sancțiunilor în domeniu este inoportună în contextul numărului mare de încălcări ale legislației construcțiilor, însă parlamentarii puterii, profitând de numărul redus al parlamentarilor opoziției, au votat în câteva secunde proiectul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *