PSnews

Ultima Oră

Formarea profesională a adulților, în pericol!

http://www.ziuaconstanta.ro

Camera de Comerț și Industrie a României își exprimă îngrijorarea privind demersurile de modificare a OUG nr. 96/2016, potrivit proiectului legii de aprobare a acesteia, fără o consultare prealabilă a tuturor actorilor implicați în domeniu – furnizori de formare profesională autorizați, asociații, sindicate, patronate, camere de comerț, inclusiv beneficiari ai programelor de formare profesională a adulților, cu referire în special la companiile care își specializează resursa umană prin programe de formare profesională.

CCIR a fost sesizată azi, 15 martie a.c., de către mai mulți reprezentanți ai furnizorilor de formare profesională cu privire la intenția de modificare a prevederilor referitoare la competențele autorităților în domeniu și a procedurilor în baza cărora se organizează programele de formare profesională a adulților, precum și a condițiilor pentru definirea standardelor aplicabile programelor de formare corespunzătoare. Acest fapt, dacă va fi pus în practică, va afecta grav activitatea furnizorilor de formare profesională și va avea un impact eminamente negativ asupra economiei naționale. Modificările propuse vizează stabilirea unor atribuții în sarcina unor instituții care sunt organizate preponderent la nivel central. Astfel, procedura de autorizare sau acreditare, conform unor noi reglementări, ar fi mult îngreunată, având în vedere faptul că activitatea de formare profesională se desfășoară pe întreg teritoriul României.

CCIR apreciază necesitatea unui dialog între toți actorii implicați cu privire la modificările care se doresc a fi aduse domeniului formării profesionale a adulților, subliniind faptul că atât modificările, cât și desfășurarea propriu-zisă a activității de formare trebuie realizate în cadrul unui parteneriat deschis. Prin această cooperare, trebuie să se asigure o activitate transparentă atât la nivel de reglementare, cât și în ceea ce privește punerea în aplicare, cu scopul de a sprijini libera inițiativă și concurența loială.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi