Skip to content
Societate

Forțele Aeriene Române critică dezinformarea din mass-media rusă: Afirmația că aeronavele prăbușite la 2 martie ar fi fost doborâte de o rachetă este falsă

Forțele Aeriene Române

Forţele Aeriene Române au infirmat luni faptul că aeronava MiG-21 Lancer și elicopterul IAR-330 Puma prăbuşite la data de 2 martie ar fi fost doborâte de forțele ucrainene, așa cum mass-media rusă a încercat să acrediteze.

“Cu privire la informaţiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbuşite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 “ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, facem următoarele precizări: Afirmaţia este în totalitate #FALSĂ. – “Informaţia” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă şi nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale. Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparenţă informaţiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate. Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă. #STOPfakenews” au scris Forţele Aeriene Române pe Facebook.

La data de 2 martie 2022, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, dispărând de pe radar într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. De asemenea, elicopterul IAR 330-Puma care a decolat în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar.

Cele două aeronave s-au prăbușit, iar cei opt militari aflați la bordul aparatelor de zbor au decedat.

O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *