Skip to content
Politică

Forumul agricultorilor din România … de la pământ la industrie. Buda: Ne-am confruntat cu un handicap major! EXCLUSIV

" "

Joi, redacția PSnews.ro, a fost prezentă la Romexpo, la prima ediție a „Forumul Agricultorilor din România … de la pământ la industrie” organizată de către Asociația Societatea Liberală, Fundația Hanns Seidel, Camera de Comerț și Industrie a României și Institutul de Studii Populare, în cadrul Târgului INDAGRA.

Ideea esențială pe care noi vrem să o transmitem prin intermediul acestui eveniment este că agricultura românească trebuie să se tehnologizeze. România are un potențial enorm de dezvoltare în ceea ce privește domeniul agricol. Suntem a șasea țară din UE ca suprafață agricolă exploatabilă, asta înseamnă că putem să fim în primele locuri europene, chiar și în condițiile actuale suntem printre primii zece furnizori  de cereale din UE, iar dacă agricultura noastră o să se dezvolte, o să folosească tehnologii moderne, cu siguranță că vom putea ajunge în top trei. Pentru ca acest acest lucru să se realizeze avem nevoie de politici publice pentru fermierii români, care să susțină inclusiv comasarea fermelor în unități de producție care să iși poată permite investiții mai mari, care să cuprindă suprafețe de teren mai mari de teren care pot fi exploatate într-o modalitate mult mai eficientă.”, a declarat pentru PSnews.ro Violeta Vijulie, director executiv la Insistutul de  Sudii Populare.

" "
" "

La eveniment au participat fermieri și industriași din sectorul agricol, reprezentanți ai patronatelor din sector, oficiali politici de la nivel național și European, aproximativ 200 de persoane.

Printre cei care au luat cuvântul se numără: Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Ludovic Orban, președinte PNL, Daniel Buda și Siegfried Mureșan, europarlamentari PNL, Adrian Oros, deputat, vicepreședinte PNL, medic veterinar, Nini Săpunaru, coordonatorul Comisiei de Agricultură a PNL, Dimitrie Muscă, fermier și industriaș în domeniul agricol, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Emil Dumitru, președinte Federația Națională PRO AGRO, antreprenor, Marius Bostan, fost ministru al Comunicațiilor, fondator REPATRIOT, Vlad Macovei, director general Agrointeligența.

Discuțiile în cadrul evenimentului au fost structurate pe două paneluri:

  • Agricultura – de la pământ la Industrie;
  • Politica Agricolă Comună – suport pentru dezvoltarea agriculturii românești.

În exlusivitate pentru PSnews, Daniel Buda, europarlamentar PNL, chestionat în legătura cu posibila plafonare a plăților subvențiilor europene, a declarat că „ În România avem peste 3500 de ferme cu 500 de hectare de teren. Și aici intră în discuție cum vor fi afectați. Vor fi afectați. Cu siguranță că vor fi afectați, dar la nivelul UE, al Parlamentului European, încercăm să găsim soluții care să evite o plafonare, astfel încât și fermierul mare și fermierul mic să beneficieze de o formă de sprijin. Fiecare își are rolul lui în ecosistemul acesta. Pentru că ai fermierul mic care activează în zona de munte cu handicap natural, căruia dacă nu îi dai bani va pleca de acolo, plecând de acolo apar problemele de mediu și ai fermierul mare care îți produce hrană. De aceea trebuie să existe o formă de echilibru între formele de sprijin date fermierilor. Aș pune mare accent pe ceea ce înseamnă performanță în agricultură.”, a spus Buda.

Privitor la încercarea României de a-și găsi noi piețe de desfacere, europarlamentarul PNL a spus că „Nu avem capacitatea în momentul de fată de a găsi noi piețe de desfacere. De exemplu, în ceea ce privește producțiile de oaie, de la bun început ne-am confruntat cu un handicap major în incapacitatea de a valorifica produsele din carne de oaie și miel pe piețele din Arabia Saudită, Africa.”, a zis Daniel Buda.

Din cadrul discuțiilor nu a lipsit pesta porcină africană, problema care se pare că dă bătăi mari de cap atât fermierilor, cât mai ales autorităților române.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *