Piața muncii va trece prin schimbări majore în următorii ani – cu aproape un sfert din locurile de muncă schimbându-se în următorii cinci ani, potrivit unui nou raport al Forumului Economic Mondial.
Aproximativ 23% dintre locurile de muncă vor fi perturbate, potrivit raportului „Viitorul locurilor de muncă” prezentat la Forumul Economic Mondial (WEF), unele fiind eliminate, iar altele create. În mod esențial, WEF se așteaptă să fie cu 14 milioane de locuri de muncă mai puține în cinci ani, deoarece se estimează că 83 de milioane de posturi vor dispărea, în timp ce doar 69 de milioane vor apărea.
„În general, rata schimbării este destul de mare”, le-a spus Saadia Zahidi, director general la WEF, Steve Sedgwick și Geoff Cutmore de la CNBC, luni, la summitul WEF de la Geneva, Elveția.
Posturile din administrație, securitate, fabrici și comerț, primele vizate
Concluziile raportului se bazează în mare parte pe un sondaj efectuat pe 803 companii care angajează un total de 11,3 milioane de lucrători în 45 de economii diferite din întreaga lume.
O gamă largă de factori vor juca un rol în perturbarea, potrivit WEF, de la dezvoltări tehnologice precum inteligența artificială până la schimbările climatice.
Preocupările cu privire la schimbările tehnologice care au un impact negativ asupra locurilor de muncă au crescut, mai ales că I.A. generativă. instrumente precum ChatGPT au intrat în curent. Iar tehnologia pare să fie unul dintre cei mai mari factori de pierdere a locurilor de muncă, arată cercetarea, informează adevarul.ro.
„Cele mai mari pierderi sunt de așteptat în rolurile administrative și în rolurile tradiționale de securitate, fabrică și comerț”, se arată în raport, menționând că declinul rolurilor administrative în special va fi „condus în principal de digitalizare și automatizare”.
Cu toate acestea, companiile chestionate nu văd schimbările tehnologice ca fiind negative în ansamblu.
„Impactul majorității tehnologiilor asupra locurilor de muncă este de așteptat să fie net pozitiv în următorii cinci ani. Analiza datelor mari, schimbările climatice și tehnologiile de management al mediului, precum și criptarea și securitatea cibernetică sunt de așteptat să fie cei mai mari factori de creștere a locurilor de muncă”, se arată în raport.
Domeniile în care tehnologia poate spori numărul locurilor de muncă
Unele dintre sectoarele care ar putea înregistra o creștere a creării de locuri de muncă legate de tehnologie sunt educația, agricultura și sănătatea, a explicat Zahidi.
„În parte, acest lucru nu se întâmplă pentru că acestea sunt locuri de muncă nesigure, prost plătite și slab calificate în întreaga lume. Acestea sunt locuri de muncă mai calificate, cu valoare adăugată mai mare, posibile de tehnologie în domeniile agriculturii, sănătății, educației”, a spus ea.
Inteligența artificială este descrisă ca „un factor cheie al potențialei deplasări algoritmice” a rolurilor în raport și se așteaptă ca aproape 75% dintre companiile chestionate să adopte tehnologia. Aproximativ 50% dintre firme se așteaptă la crearea de locuri de muncă ca urmare, în timp ce 25% se așteaptă la scăderea locurilor de muncă.
AI nu este singurul factor care va duce la scăderea locurilor de muncă
Tehnologia nu este, de asemenea, singurul factor în joc atunci când vine vorba de întreruperea locurilor de muncă, potrivit WEF. De fapt, se află pe locul șase pe lista factorilor care duc la crearea sau eliminarea netă a locurilor de muncă.
„Este, de asemenea, creștere economică, care este destul de caldă în acest moment, este, de asemenea, sustenabilitate și creșterea economiei verzi, este, de asemenea, schimbări în lanțul de aprovizionare și ceea ce se întâmplă cu această eră a ‘deglobalizării’”, a spus Zahidi.
Companiile care devin mai ecologice și adoptă standarde de mediu, sociale și de guvernanță mai ridicate sunt cei mai mari doi factori ai creării de locuri de muncă, au spus companiile intervievate, în timp ce încetinirea creșterii economice este de așteptat să fie principalul contributor la pierderea locurilor de muncă.
Alți factori care ar putea duce, de asemenea, la scăderea locurilor de muncă în următorii ani includ consecințele pandemiei de Covid-19, lipsa aprovizionării și criza globală a costului vieții.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News