Skip to content
" "
Puterea Știrilor Video

Forumul Românilor de Pretutindeni. Natalia Intotero: Oamenii sunt interesați de extinderea cursurilor în limba română în afara granițelor

Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat la emisiunea ”Puterea Știrilor” că diaspora este din ce în ce mai intersată de cursuri în limba română în țara de rezidență, în condițiile în care, în acest moment, sunt sute de mii de copii români născuți în străinătate.

Acest aspect este una dintre temele de discuție la Forumul Românilor de Pretutindeni, unde sunt așteptați peste 120 de reprezentanți din diferite țări ale lumii.

”Principala temă de interes de la acest forum este educația, care este și principala prioritate a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. În primul rând, oamenii sunt interesați de extinderea cursurilor în limba română în afara granițelor. În momentul de față există cursurile desfășurate prin Institutul Limbii Române, care este în subordinea Ministerului Educației, și noi, ca minister, am încercat – și de cele mai multe ori am și reușit – să găsim deschidere din partea autorităților locale din țările de rezidență de a extinde aceste cursuri și de a fi realizate chiar în școlile în care învață copiii românilor.

De asemenea, vor fi prezenți și reprezentanții Ligii studenților români din străinătate. Sunt tineri care au ales să studieze în străinătate, dar din discuțiile purtate cu ei, marea majoritate își doresc să se întoarcă acasă după finalizarea studiilor și să profeseze în România.

La discuții vor participa și reprezentanții cultelor, care sunt foarte implicați pe partea aceasta de educație”, a spus Natalia Intotero la ”Puterea Știrilor”.

Drepturile și libertățile reprezentanților diasporei reprezintă un alt domeniu de interes la Forumul Românilor de Pretutindeni.

”Este deja al doilea an consecutiv în care desfășurăm o campanie de informare pe acest subiect. Am văzut în ultimii ani extinderea unor fenomene, în special în Uniunea Europeană, cum ar fi, de pildă, sclavia modernă și traficul de persoane. Am fost în toate județele țării și am discutat cu președinții consiliilor elevilor, clasele a XI-a și a XII-a, dar și cu liderii studenților, rugându-i ca toate informațiile pe care ei le asimilează să le transmită mai departe în cadrul fiecărei instituții de învățământ. Și anume: cât e de important, în momentul când decizi să călătorești, să studiezi sau să muncești în străinătate, să ai o asigurare medicală. Avem foarte multe cazuri de români – suntem mereu sunați de familiile acestora – care întâmpină probleme, iar costurile acolo sunt foarte mari.

Apoi, este important, în momentul în care aleg să facă acest pas, să se informeze: unde este sediul misiunii diplomatice din țara respectivă, câte consulate sunt, care sunt numerele de telefon unde ar putea suna în caz de urgență, să cunoască aspectele importante privind legislația, dar și drepturile de care ei pot să beneficieze”, a adăugat ministrul.

Natalia Intotero a precizat că ministerul pe care îl conduce primește tot mai multe semnale din partea românilor din Marea Britanie cu privire la ceea ce se va întâmpla cu ei după Brexit.

”În acest sens, în cursul acestei luni, vom face o deplasare alături de colegii de la Ministerul Afacerilor Externe, în zonele din Regatul Unit cu cele mai mari comunități de români și încercăm să le fim aproape în tot ceea ce înseamnă completarea privind obținerea unui nou statut pe Home Office (departament ministerial al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, responsabil pentru imigrație, securitate, drept și ordine – n.r.)”, a completat ea.

În ceea ce privește Forumul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero spune că ”este un bun prilej pentru românii de pretutindeni, pentru cei care reprezintă asociațiile românești, dar și pentru reprezentanții mass-media în limba română din diaspora de a veni acasă, de a schimba opinii, de a identifica, alături de ceilalți români, problemele cu care se confruntă și, bineînțeles, de a găsi soluții pentru aceste probleme”. ”Din 2014 nu s-a mai organizat o astfel de întâlnire”, a mai spus ministrul.

Natalia Intotero a salutat prezenţa la eveniment a românilor din: Ucraina, Republica Moldova, Albania, Cipru, Grecia, SUA, Marea Britanie, Spania, Franţa, Danemarca, Islanda, Rusia, Israel, Portugalia, Belgia, Liban, Olanda, Germania, Suedia, Austria, Africa, Australia, Turcia, Malaysia şi Canada.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *