Skip to content
Politică

Fost avocat al României la CJUE, despre infringement: Numai o minune ne poate scăpa!

idevice.ro

Răzvan Horațiu Radu, fost avocat al României la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a vorbit despre acțiunile de infringement pe care Comisia Europeană le-a deschis României.

CITIȚI ȘI: NORI DE FURTUNĂ DINSPRE UE: INFRINGEMENT ÎMPOTRIVA ROMÂNIEI PE PREZUMȚIA DE NEVINOVĂȚIE

Concret, Horațiu Radu susține că în ceea ce privește acțiunea de infringement referitoare la netranspunerea directivei privind prezumția de nevinovăție, sunt puține șanse ca România să fie trimisă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, informează HotNews.ro.

Totuși, fostul avocat al României la CJUE avertizează că există alte 30 de directive netranspuse, ori transpuse cu întârziere pentru care au fost deschise acțiuni de infringement care se află în diferite etape. Dintre acestea, în ceea ce privește directiva privind calitatea benzinei și a motorinei, precum și cea privind prevenirea spălării banilor și a terorismului, Horațiu Radu este de părere că „numai o minune sau bunăvoința Comisiei Europene ne pot scăpa de sesizarea Curții și obligarea la plata de sancțiuni”.

„Directiva privind respectarea prezumției de nevinovăție are o importanță aparte pentru că reprezintă o componentă a dreptului la un proces echitabil. Această directiva a fost parțial transpusă în legislatia românească, Comisia Europeana fiind inștiințată în acest sens. Doar o mică parte de directivă mai trebuie transpusă. Întrucât procedura de infringement este abia la început, este puțin probabil să se ajunga la sesizarea CJUE și la obligarea României la plata de sancțiuni.
Pe de alta parte însă, trebuie subliniat că există alte 30 de directive netranspuse sau transpuse cu întârziere, pentru care avem acțiuni de infringement deschise anterior și aflate în diferite faze.
Aș menționa dintre acestea directiva privind calitatea benzinei și a motorinei și pe cea privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, unde numai o minune sau bunăvoința Comisiei Europene ne pot scăpa de sesizarea Curții și obligarea la plata de sancțiuni. Sunt acte normative europene a caror transpunere a fost întârziată inexplicabil la nivel intern”, a spus Horațiu Radu.

Puteți citi mai multe AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *