Skip to content
Politică

Fost deputat PSD, găsit incompatibil de ANI

Prin intermediul unui comunicat de presă remis PSnews.ro, Agenția Națională de Integritate informează că încă un demnitat a fost găsit incompatibil de inspectorii, fiind acuzat că a deținut simultan și funcția de deputat, cât și cea de comerciant.

Iată comunicat ANI:

Agenția Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul lui GLIGA VASILE GHIORGHE, fost Deputat în Parlamentul României (mandatul 2008 – 2012), întrucât, în perioada 19 decembrie 2008 – 13 mai 2010, a deținut, simultan, atât funcția de deputat, cât și calitatea de comerciant persoană fizică.

Astfel, GLIGA VASILE GHIORGHE nu a respectat dispozițiile art. 82, alin. (1), lit. e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „calitatea de deputat este incompatibilă cu:  […] calitatea de comerciant persoana fizică”.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Menţionăm că, la data de 09 noiembrie 2011, Agenția Națională de Integritate a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la săvârşirea de către șase deputați din Parlamentul României, printre care și GLIGA VASILE GHIORGHE, a infracţiunii de conflict de interese, prevăzută şi pedepsită de art. 2531 din fostul Cod Penal al României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *