Skip to content
Politică

Fost director de spital, trimis în judecată pentru o fraudă de 2 milioane euro

institutiimedicale.ro

Fostul director al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, Florin Adrian Secureanu, a fost trimis în judecată de către procurorii anticorupție, alături de alte 9 persoane, într-un dosar de  delapidare în care prejudiciul este calculat la peste 9 milioane lei (aproximativ 2 milioane euro- n.r.).

In timpul mandatului său de manager (aprilie 2007-noiembrie 2016), Secureanu este acuzat că ar fi pus în funcțiune o adevarată mașinărie de stors bani din bugetul instituției spitalicești, beneficiind de sprijinul unor complici din cadrul departamentelor financiar-contabil, tehnic-administrativ, IT și al administratorilor unor firme intrate în morișca delapidărilor puse în scenă de director.

Secureanu a recurs până și la retrageri în numeratr din casieria unității spitalicești, în trei 3 ani și jumătate fostul director retrăgând  aproximativ 2 milioane lei sub pretextul achitării unor servicii prestate de cele două firme atrase în acest joc ilegal.

„În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/prestat niciun bun/serviciu spitalului. În una dintre situații,  Ioniță Cristian, în calitate de asociat și/administrator al unor societăți comerciale, a facturat în mod fictiv bunuri și servicii către Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” în sumă totală de 6.181.863,45 lei, achitată de spital prin virament bancar  în conturile bancare ale firmelor sale. Ulterior, sume în cuantum de 5.155.164,83 lei au fost retrase în numerar de către Ioniță Cristian, după care au fost remise lui Mesner Mihai (mai puțin un comision de 5-10%). La rândul său, acesta din urmă a restituit banii beneficiarului final -Secureanu Florin Adrian”, arată procurorii DNA în dosarul remis instanței.

Pe lângă metoda facturării unor servicii fictive, Florin Secureanu achizitina pentru sine și pentru apropiați de-ai săi diverse obiecte de lux: bijuterii de aur, coșuri cadou etc, pe care le deconta apoi din fondurile spitalulului tot sub scuza prestării unor servicii de către o firmă administrată de Răsoiu Eugen, Dumitru Eugenia și Trandafir Simona.

Un alt furnizor de consumabile al spitalului a fost nevoit să plătească timp de 5 ani un tribut sub formă de 754 prestații de servicii de turism (cazare, masa, bilete de avion, etc.) în valoare totală de  1.279.402 lei.

Destinațiile erau alese pe sprânceană – Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia, Statele Unite ale Americii , Canada, Asia , Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România- beneficiari fiind atât Florin Secureanu și familia sa, dar și alți medici din spitalul Malaxa.

Fostul manager al unității spitalicești va fi judecat în stare de arest preventiv, restul învinuiților fiind trimiși în judecată în stare de libertate. Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” din București s-a constituit parte civilă  în prezenta cauză cu suma de 9.144.053,4 lei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *