Skip to content
Societate

Fost director RADET: Bucureștenii care nu au căldură și apă caldă pot cere despăgubiri

Fostul director RADET Gabriel Dumitrașcu a explicat că apa caldă trebuie să intre în bloc la temperatura de 55 – 60 de grade Celsius pentru ca în apartamentele bucureștenilor să fie 22 de grade, dar acest lucru nu se întâmplă din cauza infrastructurii depășite. El mai spune că oamenii pot cere despăgubiri furnizorului pentru lipsa de căldură și apă caldă, potrivit hotnews.ro.

 

Gabriel Dumitrașcu (PNL), fostul director RADET, a explicat, duminică, la Digi24, că pentru a fi cald în apartamentele bucureștenilor temperatura apei la intrarea în bloc trebuie să fie de 55 de grade.
„Există un ordin al ANRE, există și un contract între asociația de proprietari și RADET, un contract de furnizare a energiei termice și acolo există specificat: nu mai puțin de 55 de grade (să fie apa la intrarea în bloc – n.r.). Între 55 și 60 de grade. Doar în cazuri extreme, limita ar fi atins 50 de grade pe o perioadă scurtă”, spune Dumitrașcu, citat de Mediafax.
Diferența de aproximativ 20 de grade între temperatura apei, care este, în prezent, de circa 37 de grade în unele cazuri, nu poate fi rezolvată „de azi pe mâine” și ține de infrastructura depășită.
„Rezolvarea nu vine de pe azi pe mâine. Eu insist pe o soluție chibzuită de rezolvare de vreo 5 ani. Din păcate nu s-a făcut nimic în acest sens. Ea pleacă de la lipsa de capacitate de producție, pentru că, în fapt, ceea ce constatăm în calorifere este că nu avem suficientă capacitate pentru ca în condiții de frig să asigurăm pe sistemul de transport și distribuție o temperatură care să ducă la o constare lejeră: 55 de grade apa la intrare în bloc. Deci apa caldă, agentul termic care intră în bloc, nu atinge această temperatură. Neatingând această temperatură, transferul termic prin corpurile de încălzit din calorifere, nu are cum să determine o temperatură de 22 de grade sau 20 de grade în apartamente”, explică Dumitrașcu.
Acesta a mai spus că a existat o capacitate excedentară de producție în urmă cu 30 de ani, dar a îmbătrânit și a ieșit din uz.
„Având în vedere că acum este la limită, se pierde prin conductele vechi de 30 – 40 – 50 de ani și pierderea e mult mai mare decât cea normată, care ar trebui să fie undeva la 20-22%. Ea depășește 30% în momentul de față. Exact această pierdere face ca temperatura de intrare în bloc să nu mai fie de 55 de grade, ci la 37 de grade”, mai spune Gabriel Dumitrașcu.
Fostul director RADET afirmă că oamenii pot cere despăgubiri furnizorului pentru lipsa de căldură și apă caldă.
„Există o prevedere în regulament și în contractul cadru care permite tuturor să se întoarcă împotriva furnizorului de energie termică. Nu mai este RADET acum, este Termoenergetica și să solicite despăgubiri, compensații pentru lipsa de energie termică. Și există normele clare. Eu chiar anul trecut am postat și am popularizat o astfel solicitare. Sunt asociații de proprietari care au uzat-o și au avut câștig de cauză în relația cu RADET”, a mai spus Dumitrașcu.

 

În fiecare săptămână sute de imobile rămân fără apă caldă și căldură fie din cauza avariilor, fie din cauza lucrărilor la rețeaua RADET.
În acest sfârșit de săptămână a avut loc o nouă averie majoră în reţeaua de termoficare pe Bulevardul Basarabia, Bucuvina, Bulevardul Nicolae Grigorescu. Oamenii au rămas fără apă caldă și căldură de vineri de la ora 14.00.
Reamintim că instanța a decis falimentul RADET în luna noiembrie, iar de la 1 decembrie servicul a fost delegat companiei municipale Termoenergetica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *