Skip to content
Politică

Fost director RATB, trimis în judecată în al doilea dosar

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Viorel Popescu, fost director general al Regiei Autonome de Transport București (RATB), pentru trafic de influență.

Redăm integral comunicatul DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Conexe Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată:

– în stare de arest preventiv, a inculpatului POPESCU VIOREL, fost director general al Regiei Autonome de Transport București (R.A.T.B.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,

– sub control judiciar, a inculpatului BREBEANU MARIAN, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență,

– în stare de libertate, a inculpatului NIȚU MARIAN ROMICĂ, fost consilier al directorului general al RATB, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2011, premergător sărbătorilor de iarnă, inculpatul Popescu Viorel, în calitate de director general al R.A.T.B., a primit pentru sine, în mod indirect, de la inculpatul Brebeanu Marian și de la un alt om de afaceri, la sediul Regiei Autonome de Transport București, suma de 2.500 euro.
În schimbul acestei sume de bani, primită prin intermediul consilierului său, inculpatul Popescu Viorel urma să intervină pe lângă funcționarii competenți din cadrul R.A.T.B., în scopul derulării în condiții avantajoase, pentru firmele celor doi oameni de afaceri, a unui contract al cărui obiect îl constituia vânzarea de către această instituție a unui număr de 232 de mijloace de transport casate (din parcul propriu în vederea dezmembrării și valorificării ulterioare a deșeurilor rezultate), precum și în vederea atribuirii ulterioare a unor alte contracte similare către societățile celor două persoane.
La data de 29 ianuarie 2015, inculpatul Nițu Marian Romică, cu ocazia audierii sale, a făcut afirmații mincinoase cu privire la împrejurări esențiale cauzei, în sensul că a negat modalitatea de remitere a sumei de 2.500 de euro către inculpatul Popescu Viorel, și anume prin intermediul său.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile și imobile aflat în proprietatea inculpaților Popescu Viorel și Brebeanu Marian.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că, inculpatul Popescu Viorel a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, la data de 18 septembrie 2014, în sarcina acestuia reținându-se infracțiunile de: abuz în serviciu, în scopul obținerii, pentru sine ori pentru altul, de foloase necuvenite, cu consecințe deosebit de grave și conflict de interese (comunicat nr. 1296/VIII/3 din 18 septembrie 2014).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *