Guvernul ia în considerare o renegociere cu Comisia Europeană în urma căreia să renunțe la unele jaloane din PNRR și la banii aferenți acestora, a declarat Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene. Potrivit acestuia, cererea de plată 3, aprobată parțial anul trecut dar încă neplătită, ar putea suferi o nouă suspendare de fonduri.
Până în prezent, România a îndeplinit și validat cu Comisia Europeană doar 14% din jaloanele din PNRR. Aceasta în condițiile în care România a trecut de jumătatea perioadei de implementare, mai spune Ghinea.
Guvernul intenționează decuplarea jalonului referitor la legea salarizării unitare a bugetarilor de Cererea de plată nr. 4, susține Cristian Ghinea. Potrivit acestuia, Comisia Europeană a decis practic că aplicarea ei se va putea face abia când deficitul bugetar va fi sub 5%. Pentru 2025, bugetul va fi calculat pe un deficit bugetar de 7%.
Adoptarea în Parlament poate fi amânată pentru ultima cerere de plată sau se poate discuta chiar despre eliminarea acestui jalon care va rămâne totuși o condiție legată de Planul fiscal de reducere a deficitului bugetar, susține Ghinea.
În cadrul acestei renegocieri va fi solicitată și renunțarea la peste 3 miliarde de euro aferente unor investiții care nu vor mai putea fi finalizate în termen, mai susține Ghinea. Potrivit acestuia, la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) sunt mai multe variante în lucru, însă totul se desfășoară netransparent, a declarat fostul ministru al fondurilor europene.
Tot pachetul de renegociere va include cel mai probabil o nouă modificare a calendarului de depunere a cererilor de plată, ceea ce va însemna bani mai puțini, precizează Ghinea.
În ceea ce privește cererea de plată 3, din cele 2,4 miliarde euro cât reprezintă valoarea totală, au fost suspendate 1,1 miliarde pentru neîndeplinirea unor reforme importante. Ghinea spune că e foarte probabil ca întreaga sumă să fie suspendată anul acesta. Banii nu au fost nici acum, la câteva luni de la aprobarea parțială a Comisiei, virați României și nu există acceptul final pentru plată.
Reamintim că pe 15 octombrie, Comisia Europeană a propus suspendarea parțială a plăților din PNRR. Unul dintre motive a fost modul netransparent și nebazat pe competență în care se fac numirile la șefia companiilor de stat.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News