Skip to content
Politică

Fost ministru al Transporturilor și mai mulți parlamentari, scrisoare deschisă adresată Corinei Crețu

Prin intermediul unui comunicat de presă, se arată faptul că „15 deputati din Comisia pentru Transporturi cer printr-o scrisoare deschisă adresată doamnei comisar Corina Crețu sprijin pentru desecretizarea Master Planului General de Transport”.

Membri ai Comisiei pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților, reprezentând toate grupurile parlamentare, i-au adresat o scrisoare doamnei comisar european Corina Crețu pentru a-i semnala lipsa dezbaterii publice asupra Master Planului General de Transport. Totodată, semnatarii acestei scrisori „ remarcă faptul că în urma întârzierii elaborării Master Planului General de Transport, documentul cadru care stabileste prioritățile pentru dezvoltarea infrastructurii, România a irosit deja aproape doi ani în cheltuirea celor 7 miliarde de euro alocati pentru infrastructura de transport.”

‘Din păcate, dezbaterea publică asupra acestui document strategic pentru dezvoltarea României a fost viciată politic și a rămas direcționată doar înspre identificarea proiectelor de investiții, nu și asupra analizei economico-financiare și a prioritizării acestora. Comisia pentru Transporturi și Infrastructură din Camera Deputaților a participat la mai multe întâlniri cu reprezentanții Ministerului Transporturilor fără a primi informații referitoare la această parte a Master Planului General de Transport, în ciuda solicitărilor membrilor Comisiei’, se arată în scrisoare.

Membrii Comisiei pentru Transporturi remarcă faptul că ‘Ministerul Transporturilor nu are cum obține un acord politic asupra Master Planului General de Transport fără a fi desecretizat și dezbătut corespunzător în Parlament, iar fără acest consens documentul nu ar îndeplini criteriul de bază solicitat de Comisia Europeană. În absenta acestei dezbateri, documentul transmis Comisiei Europene nu beneficiază de consensul politic atât de necesar și riscă să devină o abordare temporară în loc de o strategie pe termen mediu și lung.’

Deputatul PNL Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, consideră că „este necesară renunțarea la orgoliile politice și interesele electorale atunci când în joc este strategia de dezvoltare a infrastructurii pe următorii 20 de ani.”

‘Colegi din toate partidele au semnat această scrisoare către doamna comisar Crețu în care semnalăm absența unei dezbateri autentice asupra priorităților și calendarului de implementare a proiectelor din Master Planul General de Transport. Este vorba despre 15 din cei 22 de membri ai Comisiei pentru Transporturi care au semnat această scrisoare, prin urmare transmitem Guvernului că nu rezolvă nimic mimând dezbaterea. Atât timp cât există respect si ne sunt furnizate informațiile esentiale pe care le-am solicitat, evident avem deschidere spre dialog și acord politic pe această temă vitală pentru dezvoltarea economică a României. Pe de altă parte, dacă ni se arată doar hărti colorate, fără să cunoastem prioritățile si dialogul cu Bruxelles-ul, nu putem să ne dăm un acord. Este ca si cum ai lega o tară întreagă la ochi si după i-ai cere acordul.

Doar printr-un Master Plan transparent, cu criterii obiective, agreat cu Comisia Europeană și girat de toate forțele politice putem avea garanția că România va beneficia de o retea de infrastructură dezvoltată și modernă’, a concluzionat Nazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *