Skip to content
Politică

UPDATE MAE de la Bucureşti bate cu pumnul în masă. Ce riscă relaţiile româno-austriece / Fost ministru de Externe, cerere radicală pentru austrieci, după ce un demnitar de la Viena a făcut declaraţii jignitoare faţă de români

UPDATE 20:30

 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti bate cu pumnul în masă după declaraţiile controversate ale ministrului austriac privind asistenţa socială pentru muncitorii români.

MAE „nu este de acord cu luările de poziţie publice ale ministrului federal al afacerilor externe al Austriei pe tema asistenţei sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România”, potrivit unui comunicat trimis, sâmbătă, redacţiei PSnews.ro.

Ministerul precizează că a transmis deja poziția sa părţii austriece, „prin demersuri efectuate la nivel diplomatic în cursul acestei săptămâni, atât la Viena, cât şi la București, la nivelul de ambasador”.

„Elementele de poziție a României, transmise părţii austriece, sunt următoarele:

  1. Menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia). Astfel, potrivit măsurătorilor statistice efectuate de partea austriacă, atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, reiese faptul că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministru muncii, Rudolf Hundstrofer.
  2. Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare.
  3. În plus, gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci.
  4. Legislaţia europeană prevede garanţii suficiente în vederea prevenirii şi combaterii abuzurilor în domeniul prestaţiilor sociale, iar partea română este dispusă să examineze, de la caz la caz, în dialogul cu partea austriacă, orice potenţială situaţie de încălcare a reglementărilor în materie, concomitent cu o strânsă coordonare cu Viena la nivelul UE”, detaliază MAE român.

Instituţia apreciază că „amplificarea, în mod artificial, în contextul actual premergător alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de poziţionări” riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează legal în această ţară în „victime ale unei dispute politice interne” şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece.

„Acestea se află în prezent la un nivel fără precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci şi în sfera economică”, conchide Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

——————-

Un fost ministru al Afacerilor Externe le-a transmis austriecilor o cerere radicală, după ce deţinătorul portofoliului similar de la Viena a făcut declaraţii jignitoare faţă de români.

Mircea Geoană, fondatorul Partidului Social Românesc (PSRO), a scris, sâmbătă, pe Facebook: „Dacă regula europeană nu mai e valabilă și copiii românilor din Austria nu trebuie să primească alocație ca și cei austrieci pe motiv că alocația în România este mult mai mică, de ce să nu cerem firmelor austriece din România să plătească taxe și să ofere salarii în România la fel ca în Austria? Așa s-ar nivela foarte repede diferențele sociale pe care le tot acuză unii prin Europa, cărora le convine să facă profit mare pe seama nivelului scăzut de salarizare și de impozitare a profitului de la noi, dar țipă ca din gură de șarpe când trebuie să ofere drepturi egale noilor veniți în Europa”.

Nemulţumirile lui Geoană au apărut după ce, recent, ministrul austriac de Externe Sebastian Kurz a declarat că doreşte o reformă rapidă a sistemelor sociale din Uniunea Europeană, reclamând faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie lunară de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *