Skip to content
Politică

Fost ministru de Externe explică gestul de respingere al lui Iohannis față de Republica Moldova

Fostul ministru de Externe al României Cristian Diaconescu este de părere că respingerea președintelui Iohannis a sprijinului financiar acordat Republicii Moldova este un lucru corect în condițiile în care Chișinăul nu are încă un guvern. Acesta consideră gestul său drept un demers normal, o amânare.

 

„Trebuie să vedem situaţia politică şi economică din Republica Moldova. La Chişinău lipseşte un Guvern, există acuzaţii grave în ceea ce priveşte corupţia endemică, o situaţie care afectează foarte serios parcursul european al Republicii Moldova. Acest parcurs înseamnă de fapt standarde și valori pe care să le ducă la bun sfârșit. Acest împrumut avea în vedere sprijinirea procesului european. Consider că gestul președintelui nu reprezintă o respingere a acestui sprijin, ci o amânare până când situația de la Chișinău va fi clară. Nu este o condiționare sau un șantaj. Este pur și simplu un demers normal”, a declarat fostul ministru de Externe, citat de realitatea.net.

„Nu aș dori ca acest lucru să reprezinte rațiunea după care s-a decis în acest fel. Sprijinul României, nu numai cel financiar, este orientat spre procesul european, spre modernizare, nu spre o atitudine care să ne apropie de corupție, de luptele între clanuri. Trebuie văzut ca o rezervă, ca o amânare până când Chișinău se va alinia. Eu sper că autoritățile de la București privesc relația cu Republica Moldova ca un proces complet, că nu un simplu ajutor financiar reprezintă singura legătură cu Republica Moldova. Sprijinul trebuie să fie complet, realizat în cooperare cu oficialii de la Chișinău”, a mai precizat Cristian Diaconescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *