Skip to content
Politică

Fost Ministru de Finanțe atenționează. Creșterea economică a guvernului Ponta, un balon de săpun?

România se află „la linia roșie”, în ceea ce privește dezvoltarea economiei, a atras atenția fostul ministru al Finanțelor, Gheorghe Ialomițeanu. Acesta a adăugat într-o emisiune de la Realitatea TV că „ne lăudăm cu o creștere economică care nu aduce mai mulți bani în buzunarul românului sau la bugetul de stat”.

Fostul ministru susține că, pentru a evita munca la negru, „este nevoie de o consultare serioasă cu mediul de afaceri”.

Este nevoie de o consultare serioasă cu mediul de afaceri. „Noi avem 16% impozitarea profitului și 5% dividende. Comparând cu presiunea fiscală, s-ar putea ca mulți patroni să se gândească să plătească la negru. Însă, salariații plătiți la negru sunt puși într-o situație grea, pentru că nu au parte de asigurare de sănătate și nici de perspectivă în ceea ce privește pensia”, a explicat Ialomițeanu.

Referitor la bugetul României, Gheorghe Ialomițeanu este de părere că trebuie să fim atenți la deficit, care nu trebuie să depășească 3%.

„Este greu de spus. Suntem la linia roșie. Noi nu trebuie să ne încadrăm într-un deficit mai mare de 3%. Problema este că trebuie finanțat, iar datoria publică este de 40%. Deci ne trebuie finanțare de aproximativ 14 miliarde de lei. Însă specialiștii spun că peste 40% datoria României nu este sustenabilă, deci nu poate fi rambursată”, a susținut fostul ministru.

„Ar trebui în mediul de afaceri să existe o creștere sustenabilă. M-aș bucura să fie o creștere în zona industriei, de exemplu, chiar dacă creșterea economică se bazează pe creșterea industriei. Problema este că dacă această creștere se realizează, să nu avem o creștere a comerțului cu amănuntul bazat pe impotruri. Ar fi bine dacă produsele românești ar stimula creșterea comerțului. De exemplu, uzina de la Mioveni cumpăra înainte de la vreo cinci – șase întreprinderi din Brașov și erau vreo 10.000 de locuri de muncă. Acum, toate acele produse sunt importate. Vă dați seama contribuția la PIB care e? Problema României este că produce puțin și că multe componente vin din afară și merg în afară”, a continuat Gheorghe Ialomițeanu.

Totodată, fostul ministru al Finanțelor atrage atenția că această creștere economică a României nu aduce mai mulți bani în casele românilor, dar nici la buget.

„Ne lăudăm cu creșterea economică, însă această creștere nu înseamnă mai mulți bani în buzunarul românilor și nici mai mulți bani la bugetul de stat. La acest Guvern vrem să vedem programele sectoriale. Am văzut la ministerul Economiei un program ambițios, dar nu prea are bani, dar și la domnul Cioloș”, a susținut Gheorghe Ialomițeanu, citat de realitatea.net.

1 comentariu la “Fost Ministru de Finanțe atenționează. Creșterea economică a guvernului Ponta, un balon de săpun?

  1. Pe fugaritul asta de Ialomitianu, exponentul perfect al basismului, care fugea la propriu de sindicalisti si se incuia in birou candva, nu-l intreaba nimeni ca sub conducerea lui de la Finante s-au produs majoritatea furturilor alea odioase, incepand cu ANRP ? Nu el aloca banii in toate cele ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *