Skip to content
Politică

Fost ministru, despre demisia lui Ghinea: Cel mai rău an! EXCLUSIV

fireduplive.com

Un fost ministru al Fondurilor Europene a oferit, miercuri, pentru PSnews.ro, o reacție la cald în ceea ce privește proaspăt anunțata demisie a tehnocratului Cristian Ghinea din funcția similară.

CITIȚI ȘI: UPDATE Mișcare-SURPRIZĂ: Ministru tehnocrat, DEMISIE din Guvern

Este vorba despre Marius Nica, cel care a deținut portofoliul sus-menționat în ultimul guvern Victor Ponta (între martie și noiembrie 2015), ca independent susținut de către PSD, după ce, între 2008 și 2011, activase în calitate de consilier la cabinetul europarlamentarului social-democrat Rovana Plumb.

Ex-guvernantul a apreciat că „se impunea această demisie”, din cauză că, în materie de finanțare din fonduri europene, 2016 a reprezentat, pentru beneficiari, „cel mai rău an din 2009 încoace”.

„Din punctul meu de vedere, consider că se impunea această demisie, pentru că 2016 a reprezentat, pentru beneficiarii de fonduri europene din România, cel mai rău an din 2009 încoace, în sensul în care au fost lansate foarte puține call-uri (apeluri pentru proiecte – n.r.) și nu s-au semnat contracte de finanțare decât pe Programul de Competitivitate-Cercetare (POC – n.r.), cel care a fost lansat în timpul guvernării Ponta. Alte contracte de finanțare nu s-au semnat în acest an, ne-a spus Nica.

Pe de altă parte, fostul ministru nu a comentat intenția lui Cristian Ghinea de a candida din partea Uniunii Salvați România (USR) în alegerile parlamentare.

„Fiecare are opțiunea lui politică. Trăim într-o societate democratică, în care fiecare alege formațiunea politică despre care crede că i se potrivește. Chiar nu pot să comentez alegerea dânsului”, a punctat Marius Nica.

În continuare, i-am amintit lui Marius Nica de un dialog pe care Cristian Ghinea l-ar fi avut cu o „directoare veche” în Ministerul Fondurilor Europene și pe care l-a postat, săptămâna trecută, pe Facebook:

„Dialog inedit, directoare veche in minister.
– Domnu ministru, plecati?
– Nu stiu.
– Hai, spuneti-mi
– Pe bune ca nu stiu, astept niste raspunsuri.
– Sa stiti ca eu nu vreau sa plecati. Nici unul. Perioada linistita ca asta sa iti faci treaba eu n-am mai avut. Inainte nu imi ajungeau 3 telefoane sa raspund la cite interventii aveam. Ca am si eu un prieten, ca baga-l la plata, ca e firma asta, ia vezi cu ea cum faci… Eram innebunita. Voi parca nu aveti prieteni.
Dincolo, o lista lunga de prieteni, colegi de liceu si facultate, rude regasite care sunt bosumflati si cred despre mine ca sunt un „bulache” (citat) pt ca le-am zis ca eu nu fac interventii pe proiecte/plati/cazuri individuale.
Tehnocratii astia…
Adevarul e ca parca niciodata nu am avut atit de putini prieteni si atit de multi dusmani.
Cred ca vine cu functia”.

Concret, i-am solicitat fostului ministru al Fondurilor Europene să precizeze dacă el s-a confruntat cu asemenea „intervenții” în propriul mandat. Marius Nica a negat vehement, precizând că orice funcționar are astfel de suspiciuni trebuie să meargă la DNA.

„Dați-mi voie să am rezerve față de corectitudinea acestui dialog. Cred că este mai mult o chestie imaginară, făcută special pentru a fi postată pe Facebook. Dacă există vreun singur funcționar care, în timpul mandatului meu, ca ministru al Fondurilor Europene, să declare că am făcut presiuni asupra lui sau că i-am cerut să facă o plată către un anumit beneficiar (indiferent dacă este public sau privat), să meargă la DNA, oriunde crede dânsul – susțin cu toată convingerea că și în mandatul meu, și – probabil – și în mandatele predecesorilor mei) nu s-au făcut presiuni asupra angajaților pentru a efectua plăți către anumite firme sau către anumiți beneficiari publici. Deci repet: dacă există un singur funcționar, îl rog să meargă la DNA, dar este exclus acest lucru, ca eu, în calitate de ministru, să fi rugat pe cineva să facă o plată către altcineva. Deci eu chiar consider că acel dialog este unul inventat, pur și simplu pentru a crea, așa, o anumită stare pe Facebook, dar exclus! a încheiat Nica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *