Skip to content
Politică

ULTIMA ORA O noapte furtunoasă la DNA. Gheorghe Ștefan Pinalti, Dorin Cocoș, Dumitru Nicole ”Niro” și Gabriel Sandu, reținuți de DNA

" "

UPDATE Toate cele patru nume grele audiate ieri ore în șir la DNA au fost reținute:Gheorghe Ștefan Pinalti, Dorin Cocoș, Dumitru Nicole ”Niro” și fostul ministru, Gabriel Sandu.

Primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, cunoscut de publicul larg de Gheorghe Ștefan ”Pinalti”, a fost reținut de procurorii DNA pentru 24 de ore, după audierile de luni și va fi prezentat instanței cu propunere de arestare pentru 30 de zile.

" "
" "

Primarul din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan ”Pinalti” a fost adus cu mandat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat și pentru a i se aduce la cunoștință că este urmărit penal în dosarul Microsoft. Edilul este suspectat de trafic de influență. Un martor din dosarul Microsoft susține că Gheorghe Ștefan ar fi primit 3 milioane de euro pe durata derulării contractelor.

Și Dumitru Nicolae, cel care deține grupul Niro, a fost retinut de DNA.

Și afaceristul Dorin Cocoș a fost reținut de DNA pentru dare de mită în dosarul Microsoft.

În urmă cu o săptămână, procurorii au efectuat percheziţii la domiciliul acestuia, în timp ce afaceristul se afla în străinătate.

Cu toate acestea, el s-a întors zilele trecute din Dubai. Conform procurorilor, Cocoş era un personaj de legătură între premieri şi diferiţi oamenii de afaceri. Firmele mari reuşeau în acest mod să obţină contractele păguboase pentru stat. În dosar apar informaţii că Dorin Cocoş şi Gheorghe Ştefan au primit mită în valoare de 8-9 milioane de euro. Din locuinţa lui Dorin Cocoş s-au ridicat numeroase documente, dar şi calculatoare.

Unul din cei 9 miniștri anchetați de DNA ca urmare a implicării în megadosarul de corupție  a fost luni seară reținut de DNA, informează RTV.

Este vorba de Gabriel Sandu, fost ministru al Telecomunicațiilor.

Fostul ministru al Telecomunicațiilor Gabriel Sandu a fost adus luni dimineată cu mandat luni la sediul DNA pentru a fi audiat în dosarul Microsoft.

Avocatul Cătălin Dancu nu exclude ca cei audiați să fie și reținuți 24 de ore.

„Din câte am auzit, Dorin Cocoş a primit aproximativ 8 – 9 milioane euro, iar Gheorghe Ştefan circa 3 milioane de euro. Tot în jur de 3 milioane a primit Gabriel Sandu (n.r. – fost ministru al Comunicaţiilor). Cred că banii pentru Gabriel Sandu au fost viraţi în off-shore”, potrivit declaraţiei unui martor din dosarul Microsoft.

In acest dosar, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a cerut avize pentru inceperea urmaririi penale impotriva a noua ministri din guvernele Nastase si Boc pentru fapte de coruptie in dosarul cumpararii de licente Microsoft. Sefa DNA a cerut procurorului general sa sesizeze presedintele Romaniei si conducerea Senatului, a Camerei Deputatilor si a Parlamentului European pentru a putea incepe urmarirea penala fata de cele 9 persoane.

Cei noua fosti ministri suspectati de DNA ca ar fi savarsit infractiuni de coruptie sunt: Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Adriana Ticau, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu si Mihai Tanasescu. La toti exista multiple acuzatii, printre care si luare de mita, cu exceptia lui Daniel Funeriu si Valerian Vreme – acuzati doar de abuz in serviciu, potrivit hotnews.ro.

Procurorii sustin ca mai multi ministri din Guvernul Nastase si Guvernele Boc 1, 2 si 3 au savârsit fapte de coruptie pentru a incheia sau a prelungi contracte cu preturi umflate, care au dus la pagubirea bugetului de stat. E vorba despre contracte de achizitionare a unor licente Microsoft in unitatile scolare din Romania, de contracte pentru produse educationale Microsoft si de contracte aferente derularii Programul „Sistem Educational Informatizat” (SEI). Potrivit DNA, persoanele din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *