”Spovedania” lui Robert Turcescu în urma căreia acesta a dezvăluit că a fost ofițer sub acoperire a născut deja numeroase dezbateri pe scena politică. Numeroși colegi de breaslă ai lui Robert Turcescu, dar și numeroși politicieni au avut poziții publice privind gestul jurnalistului B1 TV.
Senatorul PNL, Sorin Roșca Stănescu a explicat luni că demersul lui Robert Turcescu ar putea avea un impact fatal în ceea ce privește credibilitatea presei. ”Cazul Robert Turcescu poate avea nenumarate conotatii. Dar pentru moment, pana cand vor fi lamurite o serie intreaga de dileme care au fost generate de acest eveniment al autodemascarii, cred ca este esential sa rapundem la o singura intrebare. Daca merita sau nu pretul. Daca merita sau nu ca, pentru a cosmetiza credibilitatea unei institutii, cum este MApN, sau pentru a o proteja pur si simplu este util si bine, intr-un stat democratic, sa distrugi credibilitatea unei alte institutii, extrem de importante, care este cea a presei. Pentru ca presa este cea dinamitata in acest moment. In conditiile in care s-a demonstrat, de acum fara echivoc, ceea ce multi oficiali au negat de-a lungul ultimilor ani, si anume ca serviciile secrete au infiltrat agenti acoperiti in redactii, credibilitatea presei e dinamitata”, a explicat Roșca Stănescu prin intermediul unui editorial.
Și fostul ministru PDL, Teodor Baconschi, a avut un punct de vedere privind repecusiunile pe care le-am putea vedea după ce jurnalistul B1 TV a dezvăluit că este ofițer sub acoperire.
”Așa ar trebui să fie și la noi, stat membru al UE și NATO : serviciile au angajați cu legitimație și stat de plată, într-o ierarhie militarizată, care acționează pe baza unei strategii naționale de securitate aprobate în CSAT și sunt monitorizate de comisiile parlamentare de specialitate. Pe lângă acești angajați ”pe statul de plată”, serviciile operează și cu agenți deplin conspirați, necesari în operațiunile de spionaj și contraspionaj. Deconspirarea lor e o vulnerabilitate pentru acțiunile în desfășurare (pe care riscă să le compromită) și chiar pentru viața altor oameni din ”umbră”. Acțiunea de conspirare presupune un paradoxal vid legal, acceptat de responsabilii statului democratic pentru CAUZA MAI ÎNALTĂ A SIGURANȚEI TUTUROR CETĂȚENILOR”, a explicat Baconschi pe o pagină de socializare.
”Aceste activități sensibile sunt justificate moral, legal și bugetar doar dacă urmăresc binele comun al cetățenilor liberi. Orice ”infiltrare” a vieții publice – de la media și politică, până la justiție și ONG-uri – cu agenți acoperiți este nejustificată democratic. Mai mult, indică un derapaj anti-democratic din specia poliției politice. Aici e linia roșie pe care dezbaterea publică declanșată de cazul Turcescu trebuie să o urmeze. Sper ca, dincolo de opiniile umorale sau de partizanatele politice, această dezbatere să permită un diagnostic precis al gradului de democrație din România”, a mai adăugat fostul ministru de externe.