Skip to content
Politică

Fost premier: orice discuție pentru adoptarea euro este pierdere de timp. Cine spune asta

Orice discuție la acest moment pentru intrarea în zona euro reprezintă o pierdere de timp, a afirmat, la Profit TV, europarlamentarul liberal Theodor Stolojan, fost prim-ministru al României, ex-ministru de Finanțe și economist cu mare experiență.

Dacă acum 2-3 ani puteam discuta de intrarea în zona euro, acum în niciun caz. Acum, orice discuție ca România să intre în zona euro este pierdere de timp atâta vreme cât de pe o zi pe alta modificăm coduri fiscale, modificăm salarii minime fără discuții, fără predictibilitate. Pe lângă faptul că am ieșit deja din o serie de criterii”, a declarat Stolojan, citat de Profit.ro.

El atenționează că principalul obstacol care reduce competitivitatea economiei este lipsa infrastructurii de transport pe toate domeniile și vorbește despre șpăgi în valize diplomat și firme – paravan în paradisuri fiscale, inclusiv prin contracte de consultanță fiscală.

Sistemul este extraordinar de inventiv. Ca să faci o mită de 20 milioane euro nu lucrezi numai cu specialiști români. Lucrezi cu oameni care se pricep. Inventivitatea de a găsi tot timpul noi forme este incredibilă (…) Vor exista întotdeauna mijloace de a face evaziune, de a face spălare de bani. Oamenii nu se astâmpără, este vorba de acea lăcomie”, spune fostul prim-ministru.

El dezvăluie că a fost contactat personal la un moment dat de reprezentanți ai unei firme private de investiții, cu sediul în Elveția și conexiuni la nivel global, cu propunerea de a-i fi administrată averea de către aceasta. În ceea ce privește procesul de tranziție, Stolojan consideră că acesta nu este încheiat.

Nu este admisibil ca firmele cu capital de stat să fie gestionate în continuare de nepoți/nepoate ale celor aflați la Putere, deși am o legislație care spune că trebuie să introduc un management profesionist”, spune Stolojan, atenționând și asupra Fondului Suveran pregătit de Guvern, cu perspectiva unei ”spolieri incredibile” a resurselor, Fond care în opinia sa nu este necesar și va fi ”un fel de FPS” (FPS – Fondul Proprietății de Stat).

În același interviu, Stolojan a dezvăluit, în premieră, cum a vrut Nicolae Ceaușescu – care primea zilnic situația datoriei externe de la Ministerul Finanțelor – să capitalizeze incapacitatea de plată și cum el a dialogat prin intermediar cu familia Ceaușescu și considerat ”dușman al poporului”, fiind scos de la Direcția Valutară.

De asemenea, fostul premier a vorbit despre povestea conturilor lui Ceaușescu și a unor tablouri dispărute din perioada monarhiei, cum s-a trezit România în primii ani de tranziție cu persoane fără experiență economică, cum a fost blocată privatizarea unor societăți pentru decapitalizarea acestora, cum i-a convins pe oficialii de la Chișinău, ca reprezentant al Băncii Mondiale, să-și învingă teama de ”cine va vinde pâinea” și să înceapă privatizarea în Republica Moldova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *