Skip to content
Politică

Fost președinte AEP îl contrazice pe Dragnea

În contextul în care președintele executiv al PSD, LIviu Dragnea, a vorbit, vineri, despre posibilitatea ca România să adopte un sistem de vot de tip german, fostul vicepreședinte la AEP, prof. univ. dr. Alexandru Radu a reacționat.

Acesta atenționează, într-o declarație făcută, sâmbătă, asupra faptului că ”propunerea privind utilizarea unui mod de scrutin mixt, de tip german este contradictorie”, a declarat pentru Agerpres.

”Pe lângă faptul ca ar intra în contradicție cu actualele prevederi constituționale din domeniu, utilizarea unui astfel de scrutin va favoriza, în continuare, un efect de supradimensionare a parlamentului, așa cum o arată chiar experiența electorală a Germaniei postbelice, chiar dacă nu în aceeași proporție cu cea generată de votul uninominal la care, în mod categoric, trebuie renunțat”, a precizat politologul.

Totodată, Alexandru Radu a subliniat faptul că un nou cod electoral constituie ”nu numai o preocupare populară ci și legitimă având în vedere dimensiunea actualului parlament, ales în 2012″

În același context, politologul consideră că soluția legislativă vizată pentru pentru a se ajunge la o dimensiune a parlamentului cu 318 deputați și 100 de senatori poate aduce complicații, în condițiile în care nu se stabilesc criterii precise privind distribuția mandatelor.

”Dacă obiectivul reformei electorale este, într-adevăr, reducerea numărului total de parlamentari aleși, atunci atenția trebuie concentrată asupra mecanismelor de distribuire a mandatelor, în sensul utilizării unui mecanism care să nu genereze multiplicarea mandatelor peste norma de reprezentare legală”, a conchis Alexandru Raul.

Sursă foto europa.eu.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *