Skip to content
Politică

Fost președinte CCR: Guvernul poate crește numărul secțiilor de vot din diaspora prin OUG

Fostul președinte al Curții Constituționale și fost membru în Comisia de la Veneția, Lucian Mihai, a declarat că Executivul poate hotărî creșterea numărului secțiilor de votare în străinătate, prin Ordonanță de Urgență. Astfel, nu se încalcă nici deciziile CCR, nici recomandările Comisiei de la Veneția.

Lucian Mihai a declarat că în cazul în care vor exista alegători care nu vor putea vota duminică datorită condițiilor potrivnice privind exercitarea dreptului constituțional la vot, vor  „exista niște răspunderi”.

”În primul rând, o răspundere de natură constituțională, în sarcina statului, adica în sarcina oricărei autorități care, potrivit Constitutiei, a legii, are competențe relevante pentru ca să contribuie la asigurarea acestui drept. În orice caz, însă, CCR poate fi implicată, dar numai în limitele competențelor sale, stabilite prin Constituție și legea Alegerii președintelui„, a declarat Lucian Mihai, într-un interviu acordat Ziare.com

Întrebat dacă există riscul invalidării alegerilor, Lucian Mihai a declarat că deși se fac sesizări la CCR în număr mare prin care se cere anularea alegerilor, de multe ori ele nu sunt făcute de către cei care au acest drept potrivit legii.

„Nu este exclus să existe sesizări formulate de către diferite entități, la CCR, și Curtea va trebui să se pronunțe, în baza acestui text. Au existat precedente”, a conchis profesorul Lucian Mihai.

Nu în ultimul rând, Lucian Mihai a mai declarat că, potrivit Codului de bune practici electorale adoptat de Comisia de la Veneția în anul 2002, nu trebuie evitată modificarea sistemului electoral deoarece întotdeauna pot fi aduse îmbunătățiri, ci modificarea sau intervenția sa cu puțin timp înaintea alegerilor.

 

1 comentariu la “Fost președinte CCR: Guvernul poate crește numărul secțiilor de vot din diaspora prin OUG

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *