Skip to content
Politică

Fost președinte dă Ucraina în judecată la CEDO

Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, înlăturat de la putere în 2014, a dat în judecată statul Ucraina la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru încălcarea drepturilor sale, inclusiv a dreptului la un proces echitabil, potrivit realitatea.net.

Cabinetul londonez de avocatură Joseph Hage Aaronson LLP, care îl reprezintă pe ex-liderul de la Kiev, a indicat că ‘dreptul președintelui Ianukovici la prezumția de nevinovăție a fost încălcat prin numeroase declarații publice prin care el era condamnat, declarații făcute de înalți responsabili ai statului și de procurori’.

Avocații subliniază totodată că tribunalele ucrainene nu pot fi considerate independente și că ‘Ucraina a încălcat obligația sa de a-l proteja pe președintele Ianukovici (…) după eșecul de a efectua o anchetă corespunzătoare în privința tentativelor de asasinat împotriva lui în februarie 2014’.

CEDO a confirmat primirea cererii lui Viktor Ianukovici, dar a precizat că nu poate indica timpul necesar pentru a o examina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *